Thrixopelma ockerti

Thrixopelma ockerti

Schmidt, 1994общо наименование:
  • Peruvian Flame Rump
  • Peru Оrange Rump (разпространено най-вече сред английските тераристи и любители)
Thrixopelma ockerti половозряла женска Thrixopelma ockerti половозряла женска

Thrixopelma ockerti половозрял мъжки Thrixopelma ockerti половозрял мъжки

Thrixopelma ockerti е красива земна тарантула, определяна в някои източници и като полу-дървесна. Основният цвят на тялото е наситено зелен със светли уртикарни косми и огнено-червено коремче, откъдето идва и общото й наименование. Има бърз към среден темп на растеж, съответно продължителността на живота на женските е доста - между 8 и 15 години в зависимост от полаганите грижи. Жизненият цикъл на мъжките е много по-кратък, те живеят 3-4 години или до година след достигане на половата си зрялост. Видът е считан за среден като големина на тялото, половозрелите женски обикновенно достигат 15 см. Мъжките са значително по-дребни. Сравнително рядко е срещан в хобито и вследствие на това цената му е висока.

АРЕАЛ

Thrixopelma ockerti обитава тропическите гори на Перу. Климатът на тази страна варира в широки граници, като се започне от тропически в областта Монтана до арктически в най-високите части на Андите. В крайбрежната равнина температурите са умерени, средно около 20 ° C през цялата година.

ТИП

Земен (полудървесен)

ТЕМПЕРАМЕНТ

Thrixopelma ockerti е кротка, но плашлива и нервна тарантула. Не се колебае да рита уртикарни косъмчета когато бъде обезпокоена. Обикновенно предпочита да се скрие пред дирекната конфронтация. Не се препоръчват опити да бъде държана в ръце поради бързината и плашливостта характерни за вида. Има сравнително слаба сила на отровата. Всяко ухапване може да доведе до алергични реакции и усложнения!

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Оптимална температура за отглеждане на Thrixopelma ockerti е в рамките на 21-29° C която може да спада до 18-20° C през ноща. Подобно на останалите видове тарантули малките могат да бъдат отглеждани в горния температурен диапазон с цел оптимален растеж. Изискват влажност в рамките на 65-70% която може да бъде лесно постигната с пулверизиране на субстрата веднъж седмично. Възрастните индивиди могат да бъдат отглеждани на сух субстрат стига да има осигурена съд с вода.

ТЕРАРИУМ

Малките на Thrixopelma ockerti могат да бъдат отглеждани в пластмасов контейнер по ваш избор, но съизмерим спрямо размерите им (диаметърът да не надвишава до три пъти разкрача на тарантулата) и с разпробити отвори за проветрение. Thrixopelma ockerti е изявен копач в ранна възраст – задължително е да му се предостави дебел слой субстрат за да може да си изкопае бърлога. В по-зряла възраст е добре да му се предостави кора или друго изкуственно укритие. За повърхностния слой може да се използва мъх, докато за същински субстрат могат да се използва торф, кокосов субстрат, вермикулит или смес от тях. За декорация могат да се ползват обезпаразитени клони, кори, живи растения, увивни растения и т.н.

ХРАНЕНЕ

Храната им е стандартна като за всички тарантули. Имат добър апетит. На малките могат да се предлагат дребни щурчета или ларви. Ако храната надвишава като размер коремчето на паяка задължително се реже. Предлага се вечер и ако на другия ден все още не е изядена се отстранява. Хранителните отпадъци и неизядената храна мухлясват изклчително бързо във влажна среда и са предпоставка за развъждане на акари. Диетата на възрастните индивиди включва щурци, хлебарки, ларви и други големи насекоми. За малките е напълно достатъчно предлагане на храна веднъж седмично, докато възрасните се хранят на две седмици.

РАЗМНОЖАВАНЕ

Чифтосването на Thrixopelma ockerti може да бъде осъществено целогодишно. Сравнително труден за размножаване вид е. Поради присъщата нервност е трудно най-вече осъществяването на успешно чифтосване. При половото си съзряване при мъжките се наблюдава изменение на педипалпите и формиране на тибиални куки на първия чифт крака. Едра женска може да снесе до 600 яйца в един пашкул.

Малка Thrixopelma ockerti на 3 кожи Малка Thrixopelma ockerti на 5 кожи
Малка Thrixopelma ockerti на 3 (ляво) и 5 кожи.

Малка Thrixopelma ockerti на 6 кожи Малка Thrixopelma ockerti на 8 кожи
Малка Thrixopelma ockerti на 6 (ляво) и 8 кожи.


автор: Светлозар Антонов a.k.a. negat1ve

цитирани източници:
линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,1996.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта