Theraphosa blondi

Theraphosa blondi

Latreille, 1804синоними:
  • Theraphosa leblondi


общо наименование:
  • Тарантула голиат
Разпространение на Theraphosa blondi

Разпространение: Theraphosa blondi обитава тропическите дъждовни гори на северна Бразилия, Гвиана, Венецуела. Често живее в близост до реки или океана.

Theraphosa blondi е най - големият паяк на планетата. Като размах на краката има конкуренция в лицето на Theraphosa apophysis, Lasiodora parahybana, Pamphobeteus antinous, но по размер на тялото безспорно е най - внушителната тарантула. Достига 12 см тяло и тегло 170 грама. Theraphosa blondi е изключително нервна и агресивна тарантула. Отровата и не е от най - силните, но огромните i хелицери (1,7 см) нанасят сериозни поражения. Когато са раздразнени, застават в отбранителна поза и издават силен съскащ звук. Южноамериканските индианци от племето Пиароа, смятат Theraphosa blondi и Theraphosa apophysis за деликатеси. Изкарват тарантулите от дълбоките им тунели, с помощта на филиз с възел на края, който ядосаният паяк захапва. Индианците избягват да хващат гигантските тарантули с голи ръце. Вярват, че от власинките могат да ослепеят, затова след като са изяли питателното месо (65% протеини), закопават останките.

Theraphosa blondi има огромен апетит и нараства много бързо. За една година могат да достигнат размер на тялото от 6 см. Двата пола достигат полова зрялост, като по закон, едновременно на третата година - 9-10 кожи. За разлика от повечето тарантули, мъжкият Theraphosa blondi няма тибиални куки на първия чифт крака. Самото чифтосване е просто, целият процес трае десетина минути. 10 седмици по - късно, се появяват 100 - 150 малки тарантулки с размер около 15мм. Женските живеят до 12 години.

Размери: Theraphosa blondi достигат 8 - 12 см тяло и размах на краката 22 - 28 см ( максимален размер 30 см ).

ТЕРАРИУМ

Едно от главните условия за успешно отглеждане на Theraphosa blondi, е правилно направен терариум. За възрастни индивиди той трябва да е достатъчно просторен (60 х 40 х 40), задължително с голям съд за вода и много добра вентилация. Вентилационните площи трябва да са големи и покрити с много здрава метална мрежа. Тарантулата е много тежка и силна, с лекота може да разкъса стандартните мрежи, използвани за терариуми. Вентилационните полета трябва да са правилно разположени, течението може да е пагубно за тарантулата. Дебелият слой мокър субстрат спомага за поддържане на висока влажност. Ако няма възможност да копае предоставете достатъчно голямо укритие.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Дневната температура трябва да бъде 25 - 27°С, а нощната – 18 - 20°C. Влажността трябва да бъде много висока: 85 - 90%. Необходима е редовна пулверизация. В природата копаят тунелите си в мокра почва, която често бива заливана. По време на сухия сезон, копаят надълбоко, където влагата се е запазила.

Ниска влажност, и липсата на вода за няколко дни, заедно с високата температура, могат да са фатални за Theraphosa blondi. Може да настъпи дехидратация и в последствие смърт. Смърта може да настъпи няколко дни по-късно.

ВНИМАНИЕ

Представителите на род Theraphosa имат едни от най - опасните уртикарни косъмчета. Предизвикват силен сърбеж на кожата, а попаднали на лигавицата на дихателните пътища, водят до силно дразнене, алергична реакция, дори и затруднено дишане. Косъмчетата могат да нанесат и увреждания на очите. Ако попаднат в дихателните пътища и/или очите, изплакнете обилно и потърсете незабавна лекарска помощ! Theraphosa blondi хвърля защитни косми дори и при най-малкото движение в или около терариума.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,16.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта