Theraphosa apophysis

Theraphosa apophysis

Tinter, 1991синоними:
  • Pseudotheraphosa apophysis


общо наименование:
  • Розовокрака тарантула голиат
Разпространение на Theraphosa apophysis

Разпространение: Theraphosa apophysis обитава ограничен ареал в южна Венецуела.

По данни Theraphosa apophysis е най - голямата тарантула на планетата (размах на краката 33 см), но по масивност и големина на тялото отстъпва на другия представител на рода - Theraphosa blondi. Изключително нервен и агресивен паяк е. Отровата му не е от най - силните, но огромните му хелицери нанасят сериозни поражения. Когато са раздразнени застават в отбранителна поза и издават съскащ звук.

Theraphosa apophysis е една от най - скъпите тарантули в хобито. Рядък вид е, който през последните години е забранен за износ от Венецуела. Рядко се развъжда в терариумни условия.

Млада Theraphosa apophysis

Младите Theraphosa apophysis имат розови крака, откъдето идва и името им, като с възрастта стават кафеникави, гъсто покрити със ситни косъмчета, създаващи впечатление за кадифено тяло.

Тези тарантули имат огромен апетит и нарастват много бързо. Двата пола достигат полова зрялост, като по закон, едновременно на третата година (Marshall & Yetz, 1993). Женските живеят до 18 години.

Размери: Theraphosa apophysis достигат 8 - 11 см тяло и размах на краката 22 - 28 см (максимален размер 33 см).

ТЕРАРИУМ

Едно от главните условия за успешно отглеждане на Theraphosa apophysis, е правилно направен терариум. Той трябва да е достатъчно просторен, задължително с голям съд за вода и много добра вентилация. Тарантулата се дехидратира много лесно, затова трябва да и се осигури висока влажност, което може да се постигне с достатъчно дебел слой субстрат, който да се поддържа постоянно влажен. В природата тези паяци копаят дупки, дълбоки до метър, но в терариумни условия не проявяват такива наклонности, дори и при отсъствие на укритие.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Температурата трябва да бъде в рамките на 24 - 27°С. Влажността трябва да е висока: 75 - 85%. Необходимо е да се пулверизира редовно.

Ниска влажност и липса на вода за няколко дни, заедно с висока температура, могат да са фатални за Theraphosa apophysis. Може да настъпи дехидратация и в последствие смърт. Смъртта може да настъпи няколко дни по - късно.

ВНИМАНИЕ

Представителите на род Theraphosa имат едни от най - опасните уртикарни косъмчета. Предизвикват силен сърбеж на кожата, а попаднали на лигавицата на дихателните пътища водят до силно раздразнение, алергична реакция, дори и затруднено дишане. Косъмчетата на Theraphosa apophysis могат да нанесат и увреждания на очите. Ако попаднат в дихателните пътища и/или очите, изплакнете обилно и потърсете незабавна лекарска помощ.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,393.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта