Stromatopelma calceatum

Stromatopelma calceatum

Fabricius, 1793синоними:
  • Stromatopelma brachypoda
  • Stromatopelma calceata
подвидове:
  • Stromatopelma calceatum calceatum (Pocock, 1897) - отличителеен белег - тъмни фемури
  • Stromatopelma calceatum griseipes
Разпространение на Stromatopelma calceatum Разпространение на
Stromatopelma calceatum

Разпространение: Stromatopelma calceatum се среша в Западна Африка - от Гвинея и Сиера Леоне до Камерун.

Stromatopelma calceatum е една от най-опасните тарантули. Изключително бърза е и умее да прави големи скокове и хапе без да се замисля. Има силна невротоксична отрова, опасна за домашни любимци и деца. Симптомите при ухапване се силна болка, спазми, повръщане, слабост. Няма уртикарни косъмчета. Отбранителна пооза се показва дори и от съвсем малки паячета. Не се припоръчва купуването на възрастно животно, опит може да се придобие само при отглеждане на младо животно(2-3 кожи). При мъжките отсъстват тибиалните куки, с които захваща женската при чифтосване. За сметка на това има силно развити „възглавнички” на първия чифт крака, които играят същата роля. 6 седмици след успешно чифтосване, женската тарантула прави фиксиран пашкул. След два месеца от него излизат 100-250 малки.

Размери: Тарантулите от този вид растат много бързо. Женските достигат полова зрялост за 2 години и живеят 8-12 години и достигат дължина 14-16 см. (тялото достига 5-6см.) Мъжките достигат полова зрялост за 1 година и живеят 2-3 години и достигат дължина 12-13 см.

ТЕРАРИУМ

Терариум с размери 30х30х40 е подходящ за Stromatopelma calceatum. Трябва да има вертикални укрития, зад които тарантулата прави туба от паяжина. Обезателно трябва да се предостави малък съд с вода.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Stromatopelma calceatum се нуждае от дневна температура до 28° С и нощна 20-24° С. Както повечето африкански тарантули издържа на засушаване, като влажноста трябва да се увеличи по време на линеене. В укритието се подържа влажност от 70% с пулверизиране веднъж на една две седмици.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,9687.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта