Poecilotheria vittata

Poecilotheria vittata

Pocock 1895


синоними:
  • Poecilotheria pederseni, Kirk 2001
Разпространение на Poecilotheria vittata

Разпространение: Шри Ланка.

Poecilotheria vittata е изключително бърза и агресивна тарантула. При заплаха застава в отбранителна поза и не се замисля да хапе. Трябва да се отглежда само от хора с голям опит с тарантули и в частност дървесни. Присъствието на укритие намалява агресията, паякът предпочита да се скрие отколкото да нападне. Няма уртикарни косъмчета.

Poecilotheria vittata е бързо растяща тарантула. В природата жизненият им цикъл е много кратък, мъжките достигат полова зрялост за 12 - 15 месеца, а женските за 14 - 18 месеца, като след полова зрялост живеят 5 - 7 години. В терариум мъжките съзряват за година, а женските за 1.5 - 2 години, като продължителността на живота им достига 8 - 12 години. Както повечето представители на род Poecilotheria, така и Poecilotheria vittata може да се отглежда на групи. За да е успешна една колония трябва да са изпълнени няколко условия:

  • Сравнително малък терариум или среден, но само с едно укритие. Така тарантулите ще споделят една паяжина. Когато всяка от тях има отделно укритие стават териториални и неминуемо се стига до жертви.
  • Паяците трябва да са на един и същ размер. Най - добри резултати се постигат с паяци от един пашкул.
  • На всяка тарантула от колонията трябва да се дава двойно повече храна, отколкото ако се отглежда самостоятелно.

Въпреки всичко, пробвайте се с колония едва, след като сте добили известен опит с отглеждането на тези тарантули.

Размери: Poecilotheria vittata достигат 18 см размах на краката и тяло около 5 см.

ТЕРАРИУМ

Всички тарантули от род Poecilotheria се нуждаят от висок и просторен терариум. Poecilotheria vittata не е от най - големите представители на рода и терариум с размери 20 х 20 х 40 см. е напълно достатъчен. Въпреки че отлично се катери по вертикално стъкло, добре е три от стените да се облепят с корк, дървесна кора или друг материал, който издържа на висока влажност. За декорация може да се използват клони и дървесна кора стабилно захванати в терариума. Както всички дървесни тарантули, така и Poecilotheria vittata използва голямо количество паяжина при направата на укритието си. За да не оплете целия терариум осигурете и вертикално укритие с формата на хралупа, така само то ще е облицовано с паяжина. Вентилацията трябва да е много добра. Застоялият въздух е опасен за тези паяци. Обезателно винаги на разположение трябва да има широк съд с вода.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Poecilotheria vittata изисква умерена влажност 70 – 80 %. Пулверизира се един - два пъти в седмицата. Ако стаята се отоплява през зимата (22°С+) допълнително отопление не е необходимо. Дори температурната разлика ден/нощ, лято/зима влияе положително върху размножителните способности на тарантулите. Подходящи температури са 25 - 27°С, но издържат и на по-големи амплитуди.

ВНИМАНИЕ

Всички тарантули от род Poecilotheria имат силно токсична отрова, ухапването е много болезнено с тежки последици в зависимост от размера на паяка.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,1051.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта