Poecilotheria metallica

Poecilotheria metallica

Pocock, 1899

Разпространение на Poecilotheria metallica

Разпространение: Югоизточна Индия.

За пръв път, 102 години след първото си описване, Poecilotheria metallica е открита през 2001 година от канадския арахнолог Рик Уест. Има много ограничен и все още не проучен ареал на разпространение. Женските тарантули от този вид потъмняват с възрастта. Когато този вид е навлязъл в хобито се е смятало, че има черна цветова форма. В последствие се оказало, че това са възрастни женски.

Poecilotheria metallica е един от най-спокойните и лесни за отглеждане представители на род Poecilotheria. Винаги трябва се има едно на ум, че това е много бърза дървесна тарантула. Няма уртикарни косъмчета.

Трябва да се отглежда само от хора, които имат опит с дървесни и агресивни видове. Присъствието на укритие намалява агресията. Когато чистите терариума, паякът предпочита да се скрие отколкото да нападне.

Poecilotheria metallica има средна скорост на растеж. В природата жизненият им цикъл е много кратък, мъжките достигат полова зрялост за 12-15 месеца, женските за 14-18 месеца (след полова зрялост живеят 5-7 години). В терариум мъжките съзряват за година, женските 1.5-2 години, като продължителността на живота им достига 8-12 години.

Размери: размах на краката 20 см.; тяло 5-5.5 см.

ТЕРАРИУМ

Както всички паяци от род Poecilotheria, така и Poecilotheria metallica се нуждае от висок и просторен терариум. Въпреки, че отлично се катери по вертикално стъкло, добре е три от стените да се облепят с корк, дървесна кора или друг материал, който издържа на висока влажност. За декорация може да се използват клони и дървесна кора стабилно захванати в терариума. Както всички дървесни тарантули, така и тази използва голямо количество паяжина при направата на укритието си. За да не оплете целия терариум осигурете и вертикално укритие с формата на хралупа, така само то ще е облицовано с паяжина. Вентилацията трябва да е много добра, застоялият въздух е опасен за тези паяци. Обезателно винаги на разположение трябва да има широк съд с вода.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Дневна температура: 27-29°C , нощна 23-25°C. Умерена влажност: 75 – 80 %, пулверизира се един-два пъти в седмицата.

ВНИМАНИЕ

Всички тарантули от род Poecilotheria имат силно токсична отрова, ухапването е много болезнено с тежки последици в зависимост от размера на паяка.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,18.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта