Monocentropus balfouri

Monocentropus balfouri

Pocock, 1897общо наименование:
  • Blue Baboon - Синя бабунова тарантула
  • Socotra Island Blue Baboon
Индивидуален контейнер за малки Monocentropus balfouri Индивидуален контейнер за
малки Monocentropus balfouri


Комунален контейнер за малки Monocentropus balfouri Комунален контейнер за
малки Monocentropus balfouri


Monocentropus balfouri женска Monocentropus balfouri женска

Monocentropus balfouri половозрял мъжки
Monocentropus balfouri половозрял мъжки Monocentropus balfouri половозрял мъжки

Monocentropus balfouri е изключително красива тарантула привличаща все повече почитатели с ефекната синя окраска на краката и пясъчно-кафяво тяло. Въпреки, че за момента видът е сравнително скъп, той е издръжлив и лесен за отглеждане. Това го прави добър избор за всеки който иска да придобие повече опит с тарантули от Стария свят, които по принцип са по-агресивни от останалите и не се препоръчват за начинаещи.

Monocentropus balfouri е считан за дребен към среден като големина на тялото вид. Имат среден темп на растеж, като достигат полова зрялост за 1,5-2 години. Продължителността на живота на женските не е известна. В някои източници се посочва средна продължителност на живота им от около 15 години, но това може да е спекулация предвид факта, че видът класифициран подробно едва наскоро. Мъжките живеят до година след достигане на половата си зрялост. Това е един от малкото комунални видове позволяващи груповото отглеждане през целия им жизнен цикъл - при повечето от останалите рискът от канибализъм рязко нараства при достигане на полова зрялост на мъжките.

АРЕАЛ

Monocentropus balfouri обитава остров Сокотра и Йемен. Естественият хабитат на вида е група от острови в Индийския океан, като главният от тях е наречен Сокотра. Срещат се и по крайбрежието на Йемен. Климатът на Сокотра е тропически пустинен климат и полу-пустинен в някои райони със средна годишна температура над 18 °C. Общото годишно количество на валежите е малко, но те са добре разпределени през цялата година т.е. няма ясно обособен дъждовен сезон. Като цяло по-високите планински райони получават повече валежи от крайбрежните низини.

ТИП

Земен, плетач

ТЕМПЕРАМЕНТ

Monocentropus balfouri е плаха и нервна тарантула. За разлика от останалите бабунови тарантули тя предпочита бягството пред дирекната конфронтация и не е толкова териториална. За сметка на това е бърза и плашлива, затова собствениците и трябва да подхождат с внимание при манипулации в терариума. Въпреки това отглеждането и не е особенно трудно и е подходяща дори за начинаещи. Силата на отровата е неизвестна. Всяко ухапване може да доведе до алергични реакции и усложнения!

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Оптимална температура за отглеждане на Monocentropus balfouri е в рамките на 25-28° C. Видът толерира температури в рамките на 18-36° C, но това ще повлияе на темповете на растеж и активността на самите тарантули. Изискват влажност в рамките на 55-65% която може да бъде лесно постигната с периодично пулверизиране на част от субстрата. В зряла възраст изискват сравнително ниска влажност и субстрата може да се остави изцяло сух стига да имат на разположение съд с вода.

ТЕРАРИУМ

Малките Monocentropus balfouri могат да бъдат отглеждани в пластмасов контейнер по ваш избор, но съизмерим спрямо размерите им (диаметърът да не надвишава до три пъти разкрача на тарантулата) и с разпробити отвори за проветрение. Това не важи ако няколко екземпляра се отглеждат комунално в един и същ съд - тогава е добре да си осигури по-голям съд с повече укрития. В ранна възраст Monocentropus balfouri е изявен копач и трябва да им се осигури дълбок субстрат за да си изкопаят бърлога. В по-зряла възраст имат поведение на изявен плетач заплитайки ефектни мрежи из цялото си жизнено пространство. При отглеждане в терариумни условия е добре да им се предостави кора или клон за който да захванат мрежите си. За повърхностния слой може да се използва мъх, докато за същински субстрат могат да се използва торф, кокосов субстрат, вермикулит, пясък, глина или смес от тях. За декорация могат да се ползват обезпаразитени клони, кори, живи растения, увивни растения и т.н.

ХРАНЕНЕ

Храната на Monocentropus balfouri е стандартна като за всички тарантули. Имат сравнително добър апетит. На малките могат да се предлагат дребни щурчета или ларви. Ако храната надвишава като размер коремчето на паяка задължително се реже. Предлага се вечер и ако на другия ден все още не е изядена се отстранява. Хранителните отпадъци и неизядената храна мухлясват изклчително бързо във влажна среда и са предпоставка за развъждане на акари. Диетата на възрастните индивиди включва щурци, хлебарки, ларви и други големи насекоми. За малките е напълно достатъчно предлагане на храна веднъж седмично, докато възрасните се хранят на две седмици.

РАЗМНОЖАВАНЕ

Monocentropus balfouri са лесни за развъждане, снасят 30-100 яйца в един пашкул. Инкубационен период е 30-90 дни в зависимост от температурата. Някои източници препоръчват комунално отглеждане на чифтовете с цел по-лесно чифтосване.автор: Светлозар Антонов a.k.a. negat1ve

цитирани източници:
линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,10376.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта