Megaphobema robustum

Megaphobema robustum

Ausserer, 1875общо наименование:
  • Колумбийски гигантски птицеяд
Разпространение на Megaphobema robustum Разпространение на
Megaphobema robustum

Разпространение: Megaphobema robustum се среша в Колумбия ( в Богота е открита на 2640 m). Има данни за открити екземпляри в северна и южна Бразилия.

Megaphobema robustum e огромна тропическа тарантула и е сред най-атрактивните на външен вид и поведение. Има масивно тяло и контрастна окраска. Този паяк има едно от най-уникалните средства за защита - на задните си крака има големи остри шипове, с които успешно отблъсква дребни хищници. Когато е обезпокоена, тарантулата изпъва крака и започва да подскача, опитвайки се да сплаши хищника. Ако това не помогне започва да хвърля уртикарни косъмчета, като същевременно се опитва да ритне нападателя. Въпреки, че е много нервна и нападателна, Megaphobema robustum много рядко използва големите си зъби при защита. Не е подходяща за начинаещи, особено ако искате да държите паяка си. Но въпреки това, тя е една от най-красивите и интересни за отглеждане тарантули. Съществуват цветови форми, с по-ярко оранжево или по-кафяви. Окраската им варира и при всяка смяна на кожа(невероятна гледка е непосредствено след линеене). Това е сравнително рядък и скъп паяк, най-вече след като родината му спря износа на животни. Много труден за размножаване вид, изисква специфични условия. Тъй като се среща както във високопланински райони, така и в тропически гори, пресъздаването на естествения климат е трудно. За успешно размножаване, животните трябва да са отглеждани на сравнително ниски температури(максимално 24°) с голяма нощна амплитуда и да прекарат изкуствено създадена зима. Расте бавно, мъжките съзряват до втората си година, женските за три. Женските могат да достигнат двайсет годишна възраст.

Размери: Женските достигат размах на краката до 20 см, а на тялото 9см.

ТЕРАРИУМ

Megaphobema robustum е копач и е задължителен дебел пласт влажен субстрат. Терариума трябва да се постави далеч от източници на светлина, тъй като тарантулата лесно се стресира. Обезателно трябва да има голям съд с вода.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Подходяща температура за Megaphobema robustum е 22-26° C. Нужна е висока влажност (70-80%), като е добре в терариума да има сух ъгъл или субстрата се оставя да изсъхне почти напълно, преди отново да се намокри.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,12.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта