Lasiodora parahybana

Lasiodora parahybana

Mello-Leitão, 1917общо наименование:
  • Бразилска розова тарантула
Разпространение на Lasiodora parahybana Разпространение на Lasiodora parahybana

Разпространение: Lasiodora parahybana обитава сухите гори и степи на източна Бразилия(щата Параиба, откъдето идва и латинското и име).

Lasiodora parahybana е четвъртата по големина тарантула на планетата след Theraphosa blondi, Theraphosa apophysis и Theraphosa stirmi. Възрастните женски могат да надхвърлят 25 см размах на краката. Тя е смел паяк, който при опасност не тръгва да бяга. Поведението му е на настроения, от спокоен до нервен и агресивен (напада всичко в терариума, дори водата, която наливате). Хвърля много уртикарни косъмчета. Тази тарантула притежава най-много типове уртикарни косъмчета, затова трябва много да се внимава да не попаднат в дробовете или очите. Често придизвикват силен сърбеж. Задължително е да се мият ръцете след всяка интервенция по терариума и/или паяка. Има огромни хелицери(2,5 см.) и ухапването е много болезнено, но отровата е сравнително слаба. Предпочитат да хвърлят косъмчета, отколкото да хяпят. Не е необходимо терариста да има голям опит, достатъчно е да е предпазлив. Не са много бързи и не обичат да се движат, което ги прави лесни за манипулация.

Lasiodora parahybana е много атрактивна тарантула, не се крие и не плете много паяжина. Храни се много и расте изключетелно бързо – в рамките на една година може да достигне 15 см размах на краката. Мъжките достигат полова зрулост за 1,5-2 години, женските – 2-3 години. Изключително плодовит вид е, в пашкула има средно около 2000 яйца (рекордът е 2500). Това я прави евтина и лесна за намиране.

Размери: Женските достигат размах на краката до 25 см, и големина на тялото 9-10 см. Мъжките достигат размах на краката до 30 см.

ТЕРАРИУМ

Lasiodora parahybana се нуждае и от подобаващо жилище. За възрастен екземпляр е подходящ терариум с размери 50х30х40см. Копаят само ако им се предостави възможност. Добре е да имат някакво укритие(парче кора, керамика и др.). Не им предоставяйте никаква възможност за катерене, тарантулата е много масивна и при падане може да се нарани сериозно. Също така обезопасете добре вратата и/или капака на терариума, паякът е изключително силен. Обезателно трябва да има голям съд с вода.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Дневна температура 23-26° C и нощна 18-20° C са подходящи за Lasiodora parahybana. Влажността трябва да е ниска (65-75%). Пръска се само половината субстрат или в укритието.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,298.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта