Lampropelma nigerrimum arboricola

Lampropelma nigerrimum arboricolaсиноними:
  • Lampropelma spec. "Borneo Black"


общо наименование:
  • Borneo Black Tarantula
Lampropelma nigerrimum arboricola половозряла женска от източен Kалимантан Lampropelma nigerrimum arboricola
половозряла женска от източен Kалимантан


Lampropelma nigerrimum arboricola неполовозрял мъжки
Lampropelma nigerrimum arboricola половозрял мъжки Lampropelma nigerrimum arboricola
неполовозрял и половозрял мъжки


Чифтосване на Lampropelma nigerrimum arboricola Чифтосване на Lampropelma nigerrimum arboricola

Lampropelma nigerrimum arboricola е изключително ефектна, голяма и изцяло черна тарантула от подсемейство Ornithoctoninae. Отличава се от типичните представители на род Cyriopagopus по масивните си крака, плътни бедрени ресни и приглушените тигрови шарки на корема. Женска на оптимален размер достига над 20 см. разкрач и поне 3 см. дължина на главогърда. Видът има средна към бърза скорост на растеж, като малките съзряват полово за около две години.

АРЕАЛ

Lampropelma nigerrimum arboricola обитава сравнително обширен ареал в районите на Централeн, Южeн и Източен Калимантан, Индонезийскo Борнео и щата Сабах в Малаезийско Борнео.

ТИП

Дървесен

ТЕМПЕРАМЕНТ

Lampropelma nigerrimum arboricola е изключително нервна и непредсказуема тарантула. Тъй като видът не разполага с уртикарни косъмчета често предпочита да атакува дирекно. Не бива да правите опити за държене в ръка ако нямате дългогодишен опит в отглеждането на агресивни тарантули. Внимание! Отровата им е по-силна от тази на повечето тарантули и може да бъде опасна за малки деца и домашни животни. Ухапването е болезнено и предпоставка за алергични реакции и усложнения.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Оптимална температура за отглеждане на възрастни Lampropelma nigerrimum arboricola е в рамките на 26° C през деня и понижаване до 20-22° C нощем. Както обикновено при тарантулите малките се нуждаят от по-топла среда и могат да бъдат отглеждани на 27-28 ° C. Влажността трябва да бъде 70-80%.

ТЕРАРИУМ

Малките тарантулки могат да бъдат отглеждани в пластмасов контейнер по ваш избор, но съизмерим спрямо размерите им (добре е диаметърът му да не надвишава до три пъти разкрача на тарантулата) и с разпробити отвори за проветрение. Въпреки, че Lampropelma nigerrimum arboricola е дървесен вид, е добре да се осигури сравнително дебел слой субстрат който да задържа влагата. Възрастните представители на този вид предпочитат кухи дървета или нещо подобно за бърлога. Важно е терариумът да е по-висок, отколкото широк, защото дървесните тарантули обичат да изграждат бърлогите си в горната част на терариума. Задължително е за големите индивиди да се сложи съд с вода (паничка).

ХРАНЕНЕ

Lampropelma nigerrimum arboricola имат добър апетит, храната им е стандартна като за всички тарантули. На малките могат да се предлагат дребни щурчета или брашнени червеи. Ако храната надвишава като размер коремчето на паяка задължително се реже на по-малки парчета. Предлага се вечер и ако на другия ден все още не е изядена се отстранява. Хранителните отпадъци и неизядената храна мухлясват изклчително бързо във влажна среда и са предпоставка за развъждане на акари. Диетата на възрастните индивиди включва щурци, хлебарки, ларви и други големи насекоми. За малките е напълно достатъчно предлагане на храна веднъж седмично, докато възрасните се хранят на две седмици.

РАЗМНОЖАВАНЕ

При Lampropelma nigerrimum arboricola има ясно изразен полов диморфизъм - наблюдава се разлика в окраската между двата пола. Чифтосването може да бъде осъществено целогодишно. Сравнително често се случва женската тарантула да изяде или просто да убие мъжкия след копулация. Счита се че това е знак за успешно чифтосване, въпреки че не е доказано научно. Това са изключително бързи и нервни тарантули и дори опитен терарист не може да контролира изцяло ситуацията. Инкубациония период е два до три месеца и снасят 100-150 яйца в пашкул.

Инкубиране на яйца на Lampropelma nigerrimum arboricola в инкубатор тип хамак Инкубиране на яйца на Lampropelma nigerrimum arboricola в инкубатор тип хамак
Инкубиране на яйца на Lampropelma nigerrimum arboricola в инкубатор тип хамак Инкубиране на яйца на Lampropelma nigerrimum arboricola в инкубатор тип хамак
Инкубиране на яйца на Lampropelma nigerrimum arboricola в инкубатор тип хамак

Пашкул на Lampropelma nigerrimum arboricola Lampropelma nigerrimum arboricola бебета
Пашкул на Lampropelma nigerrimum arboricola оставен за инкубация при майката


автор: Светлозар Антонов a.k.a. negat1ve

цитирани източници:
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта