Idiothele mira

Idiothele mira

Gallon, 2010синоними:
  • Idiothele sp. "Blue foot"


общо наименование:
  • Blue Foot Baboon - Синьокрака бабунова тарантула
Idiothele mira половозряла женска Idiothele mira половозряла женска

Idiothele mira trapdoor Idiothele mira trapdoor

Idiothele mira млада женска Idiothele mira млада женска

Малка Idiothele mira Малка Idiothele mira

Idiothele mira половозрял мъжки Idiothele mira половозрял мъжки

Idiothele mira е дребен африкански вид с изключително необичайни ловни навици. Както повечето тарантули от „Стария свят” видът не разполага с уртикарни косъмчета и когато бъде притеснен атакува дирекно. Това го прави неподходящ за начинаещи и/или за хора нямащи опит с агресивни видове. Окраската на Idiothele mira е в тъмно жълто и черно по тялото и металиково синьо в краищата на краката. Изключително ефектни са когато ловуват - никога не се знае откъде точно ще нападнат, а когато се впуснат върху плячката са като синя светкавица (Виж видео №1.).

Половозряла женска достига 4 см. дължина на тялото и над 8 см. разкрач. Мъжките са значително по-дребни и достигат до 2-3 см. тяло и 6 см. разкрач. Средната продължителност на живота на женските е около 12 години и около 3 за мъжките (до половин година след достигане на половата си зрялост). Видът е бързорастящ.

АРЕАЛ

Idiothele mira се среща в Южна Африка. Обитава обширни области между Тембе парк и резерватът Ндомо. Сухият сезон продължава до половин година. В естествената си среда се открива трудно поради спецефичния си начин на ловуване - изгражда добре скритите си тунели между скали и под храсти като замъскира входовете със завеса от мрежи и настилка (т. нар. "trapdoors") и дебне в засада преминаващата плячка. Това е изключително необичаен начин за ловуване на тарантула и видът е един от малкото които го практикуват.

ТИП

Земен, копач

ТЕМПЕРАМЕНТ

Idiothele mira е дефанзивна и бърза тарантула и когато бъде провокирана заема атакуваща поза и не се колебае да атакува. Сравнително спокойна е ако бъде отглеждана на дълбок субстрат. Поради изявените си копачески наклоности прекарва по-голямата част от живота си под повърхността и рядко може да бъде наблюдавана на открито. Често собствениците й могат да набюдават подаващите се металиковосини крайници при изграждане на поредния замаскиран вход на тунел. Не се препоръчва за начинаещи. Както повечето бабунови тарантули разполага с малко по-сериозна спрямо останалите видове отрова и не трябва да бъде подценявана. Трудно би навредила сериозно на човек, но ухапването е болезнено и може да доведе до алергични реакции и усложнения!

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Оптимална температура за отглеждане на Idiothele mira е в рамките на 21-33° C през деня и нощни в рамките на 16-22° C (последното само за възрастни индивиди). Подобно на останалите видове тарантули малките могат да бъдат отглеждани в горния температурен диапазон с цел оптимално бърз растеж. Изискват влажност в рамките на 50-70% която може да бъде лесно постигната с периодично пулверизиране на половината от субстрата и купична с вода (само за възрастни индивиди).

ТЕРАРИУМ

Малките на Idiothele mira могат да бъдат отглеждани в пластмасов контейнер по ваш избор, но съизмерим спрямо размерите им (диаметърът да не надвишава до три пъти разкрача на тарантулата) и с разпробити отвори за проветрение. За възрастна тарантула би бил подходящ терариум с оринтировачни размери 20 x 20 x 20 см. Idiothele mira е изявен копач – задължително е да му се предостави дълбок субстрат (поне 10-12 см.) за да може да си изкопае бърлога. Понякога в терариумни условия видът не практикува спецефичния си начин на ловуване поради неподходящ и/или плитък субстрат - трябва да се добави извесно количество пясък в субстратната смес за устойчивост на тунелите. Останалата може да е торф, кокосов субстат, вермикулит или смес от тях.

ХРАНЕНЕ

Храната на Idiothele mira е стандартна като за всички тарантули. Имат сравнително добър апетит. На малките могат да се предлагат дребни щурчета или ларви. Ако храната надвишава като размер коремчето на паяка задължително се реже. Предлага се вечер и ако на другия ден все още не е изядена се отстранява. Хранителните отпадъци и неизядената храна мухлясват изклчително бързо във влажна среда и са предпоставка за развъждане на акари. Диетата на възрастните индивиди включва 70% щурци и останалите тридесет комбинация от червеи, малки скакалци, дребни хлебарки, ларви на восъчен молец и други насекоми. За малките е напълно достатъчно предлагане на храна веднъж седмично, докато възрасните се хранят на две седмици.

РАЗМНОЖАВАНЕ

Idiothele mira е труден за размножаване и не особенно продуктивен вид – женските снасят до 100 яйца в пашкул. Поради присъщата за вида нервност и териториалност провеждането на успешно чифтосване е трудно (Виж видео №2.). Инкубациония период е приблизително два месеца.Idiothele mira хранене


Idiothele mira чифтосване


автор: Светлозар Антонов a.k.a. negat1ve

цитирани източници:
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта