Haplopelma lividum

Haplopelma lividum

Smith, 1996общо наименование:
  • Кобалтово синя тарантула
Разпространение на Haplopelma lividum

Разпространение: Тайланд, Мианмар, Лаос, Камбоджа, Виетнам.

Haplopelma lividum е една от най - агресивните, най - красивите и най - бързите тарантули в хобито. Нямат защитни косъмчета.

Уникалната синя окраска на женските изпъква най - добре на слънчева светлина. Мъжките са кафеникави. Тази тарантула има невероятен апетит и расте много бързо. Мъжките достигат полова зрялост за една година, а женските до две.

Размери: женските Haplopelma lividum достигат 12 - 15 см размах на краката и 5 – 6 см тяло. Мъжките са значително по-дребни.

ТЕРАРИУМ

За съжаление Haplopelma lividum е силно изявен копач и рядко се вижда далеч от дупката си. Задължително е предоставянето на дебел слой субстрат (поне 10 сантиметра). В противен случай тарантулата се стресира от движенията покрай терариума и има опасност да загине от шока. Същото може да се случи и при разравянето и. Декорация не е необходима, тъй като оплита всичко покрай тунелите си с плътна паяжина. Най - добрият вариант за терариум на Haplopelma lividum е висок, но тесен съд, пълен почти до горе със субстрат, с вентилационни отвори на няколко сантиметра от дъното и на капака. Така тарантулата ще има възможност да копае на дълбоко, като същевременно тунелите и паякът в тях ще са видими. Такъв тип терариум не трябва да стои постоянно на открито. Радвайте се на тази тарантула докато се храни или пие вода и не я притеснявайте с допълнително любопитство. Задължително трябва да има съд с вода.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Температурата трябва да бъде в границите на 22 - 25°C. Haplopelma lividum изисква много висока влажност: 80 - 90%, като не трябва да пада под 70%, както и добра вентилация. Постига се с редовна пулверизация.

ВНИМАНИЕ

Haplopelma lividum има много силна отрова, която е опасна за малки деца и домашни любимци. За отглеждането на тази тарантула е необходим голям опит и познания. Дори и при най – малкото движение в терариума, даже и покрай него, тарантулата застава в защитна поза и посяга да хапе.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,14.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта