Grammostola pulchra

Grammostola pulchra

Mello-Leitão, 1921общо наименование:
  • Бразилска черна тарантула
Разпространение на Grammostola pulchra

Разпространение: Южна Бразилия, Уругвай.

Grammostola pulchra e aктивна тарантула, която не се крие и постоянно изследва терариума. Има атрактивен външен вид, не хвърля уртикарни косъмчета. Почти липсва агресия, лесно се отглежда. Тези качества правят тази тарантула най-добрия избор за първи паяк.

В природата Grammostola pulchra населява равнините и пампасите на Уругвай и южна Бразилия, където намира убежище в корените на растенията. Рядко прави собствено укритие. Малките тарантули от този вид копаят много и са изключително бързи. Възрастните са активни, но много спокойни. Расте бавно. Както друг представител на рода, чилиската роза (Grammostola rosea), така и Grammostola pulchra може да гладува по собствено желание с месеци. Мъжките достигат полова зрялост за 2 - 3 години, женските за около 4 години. Женските от този вид достигат до 20 години.

Високата цена на Grammostola pulchra се дължи на трудните условията за размножаване (освен ниската зимна температура, голямо влияние оказва и атмосферното налягане) и строгите закони за легален износ на животни от Бразилия.

Размери: много масивна тарантула, тялото и достига 6 - 7 см., размах на краката до 16см.

ТЕРАРИУМ

Малките Grammostola pulchra се отглеждат в дълбоки кутии с дебел пласт субстрат. Терариумът за възрастните трябва да е с голяма площ на дъното. Вентилационните полета трябва да са малки, но правилно разположени, влажният въздух не трябва да застоява. Възрастните, рядко копаят и използват изкуствени укрития, но може да се поставят, като част от декорацията..

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Високата въздушна влажност (60 - 80+ %) е от голямо значение за Grammostola pulchra. Субстратът не трябва да мокър. Влажността може да се осигури със съд за вода с голяма площ и малки вентилационни полета. Подходящият температурен диапазон е голям 23-30 ˚С. Препоръчително е през нощта да спада с няколко градуса. Изкуствената зима е от голямо значение за успешното размножаване на вида.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,87.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта