Cyriopagopus schioedtei

Cyriopagopus schioedtei

синоними:
  • Cyriopagopus thorelli, Simon 1901
  • Cyriopagopus schioedtei, Thorell, 1891
общо наименование:
Малайзийски земен тигър (повечето азиатски тарантули независимо дървесни или наземни, носят името „земен тигър)”

Разпространение: тропическите дъждовни гори на полуостров Малайзия.

Cyriopagopus schioedtei е една много рядка и красива азиатска тарантула. С огромния си за дървесен паяк размер и интересна окраска, той желан от всеки сериозен терарист.

Размери: Размах на краката; мъжки ~ 15 - 20 см., женски ~ до 25 см.

ТЕРАРИУМ

Cyriopagopus schioedtei се води полудървесна тарантула. В природата възрастни екземпляри са откривани, както в дупки между корените на дърветата, така и в хралупи високо по стволовете. В терариумни условия, малките паячета копаят активно, а възрастните водят дървесен начин на живот. Добре е на възрастните животни, в терариума да се осигури освен височина, и дълбок слой субстрат. Субстратът трябва да е струпан изключително в задната част на терариума, като върху него се подпрат клоните, дървесната кора или съответната декорация, която използвате. В този случай паякът ви ще може да свърже подземното си укритие с дървесното. Вентилационната площ не трябва да е голяма (паякът обича висок процент на влажност), но трябва да е адекватно разположена, за да се избегне застой на влажния въздух. Отвори на нивото на субстрата и на една от страните/капака са най-доброто решение.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Cyriopagopus schioedtei е високопланински паяк, така че стайната температура е напълно достатъчна през всички сезони. Ако отоплявате цялата си колекция малко по-висока температура няма да му навреди, но не трябва да се качва над 30 С°. Тази тарантула се чувства най-добре при ниски температури.

Необходимата му висока влажност (80 – 90%) се поддържа с редовна пулверизация и съд за вода с голяма повърхност.

ВНИМАНИЕ

Както всички тарантули от „стария свят” така и Cyriopagopus schioedtei притежава силна отрова и не се поколебава да я използва. При всяко доближаване застава в защитна поза и посяга да хапе. Няма много сведения за ефекта от отровата, но ухапването и е силно болезнено. Това съчетано с изключителната и бързина я прави достъпна само за тераристи имащи опит с агресивни дървесни тарантули.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,436.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта