Cyriocosmus elegans

Cyriocosmus elegans

Simon, 1889синоними:
  • Cyriocosmus planus
  • Cyriocosmus semifasciatus
Разпространение на Cyriocosmus elegans Разпространение на Cyriocosmus elegans

Разпространение: Cyriocosmus elegans се среща във Венецуела, Тринидад и Тобаго, Западните Индии.

Род Cyriocosmus е представен от 21 вида. Това са най-малките тарантули на планетата, най големите от тях достигат 2-3 сантиметра дължина на тялото. Полово зрелите мъжки са много по-малки от женските (мъжките Cyriocosmus elegans са 1 сантиметър размах на краката). Няма разлика в окраската между половете. Бързо достигат полова зрялост. Мъжките и женските съзряват за едно и също време – 10-12 месеца. Женските не проявяват никакви признаци на агресия към мъжките по време на чифтосването. Самото размножаване може да е успешно само след изкуствено пресъздаден „сух сезон”, след който температурата и влажността се покачват. Това стимулира чифтосването и образуването на пашкул. Пашкулът съдържа до 100 яйца (обикновено около 40). Инкубационният период е един месец. Cyriocosmus elegans имат огромен апетит, без проблем улавят насекоми, големи колкото самите тях. Малките тарантулки се хранят с винарки, но не е проблем да им се дават мъртви новоизлюпени щурчета, тъй като са мършояди.

Продължителността на живота е 4-6 години.

Поради малките размери на тези тарантули няма опасност от ухапване, също така не използват уртикарните си косъмчета.

Размери: Cyriocosmus elegans достигат размах на краката: женски 2.5-3.5 см., мъжки 1-2 см.

ТЕРАРИУМ

В природата Cyriocosmus elegans живеят в дупки, но често използват и други земни укрития. Отглеждат се в малък терариум с леко влажен дълбок субстрат (5-6 см.). Тези тарантули обичат да копаят. Добре е субстратът да е под наклон. Винаги на разположение трябва да има плитък съд с вода. Терариумът трябва да е с добра вентилация. Вентилационните отвори трябва да са много малки, както заради размера на паяка, така и заради миниатюрната му плячка.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Cyriocosmus elegans изисква умерена влажност от 60 – 70 % и температура 26-28°С. Субстратът никога не трябва да е мокър.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,885.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта