Chromatopelma cyaneopubescens

Chromatopelma cyaneopubescens

Strand, 1907общо наименование:
  • Green bottle blue
Разпространение на Chromatopelma cyaneopubescens Разпространение на Chromatopelma cyaneopubescens

Разпространение: Chromatopelma cyaneopubescens се среща в Северна Венецуела(щата Фалкон). Обитава пустинни и полупустинни райони.

Chromatopelma cyaneopubescens е нервна, но не агресивна тарантула, която рядко хвърля уртикарни косъмчета и още по-рядко прави опити да хапе. Тя е бижу за всяка колекция.

За пръв път, Chromatopelma cyaneopubescens е внесена в САЩ през 1993 година, като възрастен екземпляр е струвал $250. След това Венецуела спира износа на този вид. Има само отделни случаи на размножаване. Женските са известни, като най-жестоките сред тарантулите с практиката си да убиват мъжкия, дори преди да се чифтосат с него. При всички случаи, трябва да оставите мъжкия в терариума на женската, защото чифтосването може да започне часове след събирането на двата паяка. Ако не ги наглеждате постоянно, никога няма да разберете дали мъжкият е успял да заплоди женската. Дори и при успешен акт, не е гарантирано, че женската ще направи пашкул. Размножаването на този вид тарантула все още е слабо проучено, предполага се че за да е успешно, трябва да се пресъздадат сезонните климатични изменения. В пашкула обикновено има 150 – 170 яйца. Малките имат специфична раирана окраска, която с времето се променя. Имат добър апетит и нарастват бързо. При добро хранене съзряват да 1,5-2,5 години. Мъжките живеят 2-3 години, женските - 12.

Размери: Женските достигат размах на краката 15 см и тяло 6-7 см, а мъжките - размах на краката 10-12 см.

ТЕРАРИУМ

Chromatopelma cyaneopubescens е полу-дървесна (храстова) тарантула. Използва най-вече готови дупки в коренищата на ниски дървета, храсти кактуси, като простира паяжината си и на височина. В случая най-удобен е терариум с кубична форма, дебел слой субстрат и декорация от клони, които плътно оплитат в паяжина. Вентилационните полета трябва да са големи, за да предотвратяват задържането на влага. Задължителен е съд с вода.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Подходяща температура е 25-28°C, като може да пада до 15°C. Субстратът трябва да е напълно сух (40-60%). Високата влажност може да убие възрастна Chromatopelma cyaneopubescens. Леко влажен трябва да е субстратът само при малките паячета.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,78.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта