Ceratogyrus darlingi

Ceratogyrus darlingi

синоними:
  • Ceratogyrus schultzei PURCELL, 1908
  • Ceratogyrus bechuanicus PURCELL, 1902
Разпространение на Ceratogyrus darlingi

Разпространение: Намибия, Ботсуана, Зимбабве, Мозамбик и uЮжна Африка.

Ceratogyrus darlingi заема важно място във всяка колекция не само заради интересните си шарки, но и за „рога”, който с напредване на възрастта израства в центъра на главогръда. Този „рог” е своеобразен „склад” за хранителни запаси. Повечето представители на Ceratogyrus притежават подобен „рог”, като при всеки вид той е с различна форма и дължина. При този вид той е насочен назад. Ceratogyrus darlingi се среща в минимум три цветови форми. Имат добър апетит и растат сравнително бързо. Мъжките достигат полова зрялост на 1.5 – 2 години, женските 2.5 – 3 г., продължителност на живота 8 – 10 години. Пашкулът съдържа 100 – 150 яйца.

Размери: мъжки ~ 4 см., женски ~ 5 см., размах на краката ~ 15 см.

ТЕРАРИУМ

Малките Ceratogyrus darlingi могат да живеят в пластмасови кутии с дупки на капака и на нивото на субстрата. За възрастни животни може да използвате съд по ваш вкус, като имайте предвид, че тези паяци са наземни/копачи и площта на дъното е по-важна от височината. Адекватната вентилация е от изключителна важност. Застоялият въздух е една от причините за смъртността при тях. Мрежа на капака или на една от стените не е достатъчна, необходими са и отвори на височината на субстрата.

В природата Ceratogyrus darlingi живее в дълбоки дупки облицовани с паяжина, затова имат нужда от висок слой настилка, минимум 7 см. Но независимо от дълбочината винаги изкопават дупките си до дъното на съда. Ако не искате тарантулата ви да се закопава или нямате възможност да и осигурите необходимата дълбочина, може да и предоставите изкуствено укритие (парче керамика, клон, корен, дървесна кора и т.н.), което тя с удоволствие ще използва и оплете с плътна паяжина.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Подходящата температура е в границите на 27-29°С, но и при по-ниска няма да се чувства зле. Добре е да има нощен спад от 2-3 градуса.

Правилната вентилация и влажност са от изключителна важност при тези тарантули. Малките имат нужда от малко по-висока влажност, която може да им се осигури с овлажняване на част от субстрата. Възрастните екземпляри се отглеждат в суха среда (влажност до 60%), като може от време на време (веднъж в седмицата) да пръската умерено субстрата. Задължително е паякът постоянно да има на разположение съд с прясна вода. Застоялия влажен въздух, както и суха среда без постоянен достъп до вода, може да са окажат фатални за Ceratogyrus darlingi.

ВНИМАНИЕ

Ceratogyrus darlingi е изключително агресивна и бърза тарантула, ухапването е много болезнено, за това не се препоръчват за начинаещи. Отровата им е по-силна от тази на повечето тарантули. Не се опитвайте да го държите свободно в ръка! Рогатите тарантули нямат уртикарни косъмчета.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,932.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта