Avicularia versicolor

Avicularia versicolor

Walckenaer, 1837общо наименование:
  • Martinique Pink-Toe - Антилската розовокрака тарантула
Разлика в окраските на Avicularia versicolor Разлика в окраските на Avicularia versicolor

Естествената среда на Avicularia versicolor Естествената среда на Avicularia versicolor

Инпровизиран контейнер за отглеждане на малка Avicularia versicolor Инпровизиран контейнер за отглеждане
на малка Avicularia versicolor


Примерен терариум за отглеждане на голяма Avicularia versicolor Примерен терариум за отглеждане на голяма Avicularia versicolor Примерен терариум за отглеждане
на голяма Avicularia versicolor


Чифтосване на Avicularia versicolor Чифтосване на Avicularia versicolor

Avicularia versicolor е един от най-красивите и харесвани видове тарантули в хобито. В ранна възраст те са с ярко синя окраска и с течение на времето придобиват характерните за възрастните индивиди оттенъци в червено, зелено и дори лилаво. Женска на оптимален размер може да достигне над 13-15см в разкрач. Растежът е нормален към бърз. Достига полова зрялост за около 4 години.

АРЕАЛ

Avicularia versicolor обитава дъждовните гори на Мартиника, Гваделупе и някои от Карибските острови.

ТИП

Дървесен

ТЕМПЕРАМЕНТ

Avicularia versicolor е кротка, но същевременно и плашлива тарантула. Рядко нападат по-големи обекти и първосигналната им реакция е бягството. Движат се изключително бързо щом бъдат стресирани. Насочена струя екстременти в лицето на нападателя е друг често срещан техен защитен механизъм. Отровата им е слаба и почти безобидна. Винаги трябва да се има едно наум, че едно ухапване може да доведе до алергични реакции и усложнения.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Оптимална температура за отглеждане на възрастни индивиди е в рамките на 29° C през деня и понижаване до 25° C нощем. Подобно на останалите видове тарантули малките могат да бъдат отглеждани в горния температурен диапазон с цел оптимално бърз растеж. Изискват висока влажност в рамките на 75-80%. Внимание! Слабата вентилация е смъртоносна за този вид, както и за много други тропически дървесни видове. Ако въздухът в терариума е запарен и влажен се създават предпоставки за развитие на плесени, които пък са една от основните причини за високата смъртност на Avicularia versicolor в ранна възраст.

ТЕРАРИУМ

Малките на Avicularia versicolor могат да бъдат отглеждани в пластмасов контейнер по ваш избор, но съизмерим спрямо размерите им (добре е диаметърът му да не надвишава до три пъти разкрача на тарантулата) и с разпробити отвори за проветрение. Въпреки, че това е дървесен вид, е добре да се осигури сравнително дебел слой субстрат който да задържа влага. Възрастните представители на този вид се нуждаят от няколко кръстосани клона или кора за която да захванат подобните си на хамак мрежи. Терариум 20 - 25 литров е напълно достатъчен, важно е той да е по-висок отколкото широк, защото дървесните тарантули обичат да изграждат бърлогите си горната част на терариума. За покриване на дъното може да се използва мъх. За декорация могат да се ползват обезпаразитени клони, кори, живи растения, увивни растения и т.н. Задължително е за големите индивиди да се сложи съд с вода (паничка).

ХРАНЕНЕ

Avicularia versicolor има добър апетит, храната им е стандартна като за всички тарантули. На малките могат да се предлагат дребни щурчета или ларви. Ако храната надвишава като размер коремчето на паяка задължително се реже на по-малки парчета. Предлага се вечер и ако на другия ден все още не е изядена се отстранява. Хранителните отпадъци и неизядената храна мухлясват изклчително бързо във влажна среда и са предпоставка за развъждане на акари. Диетата на възрастните индивиди включва основно щурци и други по-едри насекоми. Избягват да се хранят с хлебарки. За малките е напълно достатъчно предлагане на храна веднъж седмично, докато възрасните се хранят на две седмици.

РАЗМНОЖАВАНЕ

Чифтосването на Avicularia versicolor може да бъде осъществено целогодишно. Подобно на останалите авикуларии първичен белег за половото съзряване на мъжките е видоизменение на първия чифт крака (т.нар. педипалпи) във формата на малки бухалки. Копулативните органи на мъжкия се формират на краищата на педипалпите при последното линеене. Не се набюдава изменение на втория чифт крака и формиране на "куки" както при повечето земни видове. Инкубациония период е 29-35 дни (Thomas Schumm & Todd Gearhart, 2001) при постоянно поддържани 27°С температура и влажност 80%. Снасят 80-150 яйца в пашкул, рядко едри женски могат да снесът над 200.

Avicularia versicolor половозряла женска
Avicularia versicolor половозряла женска

Млада женска Avicularia versicolor
Млада женска Avicularia versicolor

Половозрял мъжки Avicularia versicolor
Половозрял мъжки Avicularia versicolor

Развитие на яйца на Avicularia versicolor в инкубатор тип хамак Развитие на яйца на Avicularia versicolor в инкубатор тип хамак
Развитие на яйца на Avicularia versicolor в инкубатор тип хамак Развитие на яйца на Avicularia versicolor в инкубатор тип хамак
Развитие на яйца на Avicularia versicolor в инкубатор тип хамак Развитие на яйца на Avicularia versicolor в инкубатор тип хамак
Развитие на яйца на Avicularia versicolor в инкубатор тип "хамак"

Avicularia versicolor бебета от пашкул оставен при майката Avicularia versicolor бебета от пашкул оставен при майката
Avicularia versicolor бебета от пашкул оставен при майката

Avicularia versicolor 2 кожа Avicularia versicolor 3 кожа
Avicularia versicolor 4 кожа Avicularia versicolor 5 кожа
Avicularia versicolor 6 кожа Avicularia versicolor 7 кожа
Отляво на дясно развитие на Avicularia versicolor 2-7 кожа
автор: Светлозар Антонов a.k.a. negat1ve

цитирани източници:
линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,414.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта