Avicularia purpurea

Avicularia purpurea

Kirk, 1990общо наименование:
  • Пурпурен (еквадорски) птицеяд
Разпространение на Avicularia purpurea

Разпространение: Амазонската част на Еквадор и Перу. Среща се в планински гори.

Avicularia purpurea е скоро открит и описан вид тарантула, но бързо се е популяризирал в хобито. Разкошната тъмно индигова окраска блести пурпурно при пряка светлина. Изключително кротка и миролюбива тарантула е. Има уртикарни косми, но не ги използва за защита, с тях застила терариума и мрежата си. Avicularia purpurea не хапе, а и отровата на род Avicularia е слаба. Бърза и непредвидима в действията си тарантула е, прави невероятни скокове. Тарантулите от род Avicularia имат интересен защитен механизъм - пръскат изпражнения срещу нападателя, при това доста точно.

По време на чифтосването, женските Avicularia purpurea рядко проявяват агресия. Женската прави пашкул около 3 месеца след чифтосването. Пашкулът е малък, с не повече от 50-60 яйца. От тях за около 7 седмици се развиват малките. След като напуснат пашкула, женската известно време ги охранява.

Размери: Женските Avicularia purpurea са около 5 см тяло и 12 - 13 см размах на краката. Мъжките са с по - малко тяло и по - дълги крака..

ТЕРАРИУМ

За отглеждането на Avicularia purpurea е необходим стандартен дървесен тип терариум (25 х 25 х 35 см). От голямо значение е правилната вентилация. Тези тарантули не понасят застоялия въздух. Една от главните причини за смъртността при малките е висока влажност в комбинация със застоял въздух.

За декорация използвайте корк, парчета от стара и добре изсъхнала лоза или аквариумни корени, които издържат на висока влажност. Декорацията трябва да достига до тавана на терариума, където тарантулата прави фуниевидна мрежа. Съдът с вода трябва да се закачи на високо, тъй като тези тарантули слизат на земята само ако влажността е много ниска.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Като планински обитател, Avicularia purpurea изисква по - ниски температури от останалите представители на рода. Дневната трябва да е около 25° C, а нощната - 20° C. Нужна е висока влажност 80 - 90%, която може да осигурите с редовна пулверизация и влажен субстрат.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,44.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта