Avicularia diversipes

Avicularia diversipesобщо наименование:
  • Amazon sapphire pinktoe - Амазонска сапфиренопръста тарантула


синоними:
  • Avicularia fasciculata
  • Mygale diversipes
  • Eurypelma diversipes
Avicularia diversipes неполовозряла женска
Avicularia diversipes неполовозряла женска Avicularia diversipes неполовозрели женски

Avicularia diversipes притежава изключително ефектна окраска. Тази тарантула е кротка, но плашлива и обикновенно бяга ако е обезпокоена. Това не я изважда от списъка на тарантули за начинаещи, но има и по-подходящи видове за тези които сега започват с това хоби. Женски на оптимален размер достигат до 10-13 см. разкрач. Растежът е нормален към бърз. Достига полова зрялост за 4 години. Женските живеят средно 8 до 12 години, мъжките до половин година след половото си съзряване.

АРЕАЛ

Avicularia diversipes обитава тропическите гори на Бразилия и делтата на река Амазонка.

ТИП

Дървесен

ТЕМПЕРАМЕНТ

Avicularia diversipes е нервна и плашлива тарантула. Тя е сочена за един от най-бързите представители на род Avicularia и храненето им е зрелищно. Рядко нападат по-големи обекти и първосигналната им реакция е бягството. Развиват изключителна скорост щом бъдат стресирани, затова не е добра идея да бъдат държани - едва ли ще ви ухапят, но скоростното бягство и укриването в тесни и тъмни пространства е много вероятно. Освен че са по-бързи от останалите авикуларии, Avicularia diversipes бягат на по-дълги разстояния. Насочена струя екстременти в лицето на по-голям нападател е друг често срещан техен защитен механизъм. Отровата им е слаба и почти безобидна. Винаги трябва да се има едно наум, че едно ухапване може да доведе до алергични реакции и усложнения.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Оптимална температура за отглеждане на възрастни индивиди е в рамките на 30° C през деня и понижаване до 24° C нощем. Подобно на останалите видове тарантули малките могат да бъдат отглеждани в горния температурен диапазон с цел оптимално бърз растеж. Изискват висока влажност в рамките на 75-80%. Внимание! Високата влажност и доброто проветрение са от изключителна важност за безпроблемното отглеждане на представителите на този вид. Както и при останалите представители на рода при Avicularia diversipes също често се наблюдават смъртни случаи на млади индивиди причинени главно от висока влажност, недобро проветрение и застоял въздух.

ТЕРАРИУМ

Малките Avicularia diversipes могат да бъдат отглеждани в пластмасов контейнер по ваш избор, но съизмерим спрямо размерите им (добре е диаметърът му да не надвишава до три пъти разкрача на тарантулата) и с разпробити отвори за проветрение. Въпреки, че това е дървесен вид, е добре да се осигури сравнително дебел слой субстрат който да задържа влага. Възрастните представители на този вид се нуждаят от няколко кръстосани клона или кора за която да захванат подобните си на хамак мрежи. Терариум 20 - 25 литра е напълно достатъчен, важно е той да е по-висок отколкото широк, защото дървесните тарантули обичат да изграждат бърлогите си горната част на терариума. Задължително е за големите индивиди да се сложи съд с вода (паничка).

ХРАНЕНЕ

Avicularia diversipes има добър апетит. Храната им е стандартна като за всички тарантули. На малките могат да се предлагат дребни щурчета или ларви. Ако храната надвишава като размер коремчето на тарантулата задължително се реже на по-малки парчета. Предлага се вечер и ако на другия ден все още не е изядена се отстранява. Хранителните отпадъци и неизядената храна мухлясват изклчително бързо във влажна среда и са предпоставка за развъждане на акари. Диетата на възрастните индивиди включва основно щурци и други по-едри насекоми. Избягват да се хранят с хлебарки. За малките е напълно достатъчно предлагане на храна веднъж седмично, докато възрасните се хранят на две седмици.

РАЗМНОЖАВАНЕ

Чифтосването на Avicularia diversipes може да бъде осъществено целогодишно. Подобно на останалите авикуларии първичен белег за половото съзряване на мъжките е видоизменение на първия чифт крака (т.нар. педипалпи) във формата на малки бухалки. Копулативните органи на мъжкия се формират на краищата на педипалпите при последното линеене. Не се набюдава изменение на втория чифт крака и формиране на "куки" както при повечето земни видове.

Малка Avicularia diversipes Малка Avicularia diversipes
Малка Avicularia diversipes Малка Avicularia diversipes
Малки Avicularia diversipes

Avicularia diversipes яйца Avicularia diversipes ларви
Avicularia diversipes бебета Avicularia diversipes бебета
Инкубиране на яйца на Avicularia diversipes в инкубатор тип "хамак"


автор: Светлозар Антонов a.k.a. negat1ve

цитирани източници:
линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,7295.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта