Archispirostreptus gigas

Archispirostreptus gigas

синоними:
  • Spirostreptus gigas
  • Graphidostreptus giganteus
  • Graphidostreptus gigas
общо наименование:
  • Гигантска многоножка
  • Африканска черна многоножка
  • Танзанийска гигантска многоножка
Разпространение на Archispirostreptus gigas

Archispirostreptus gigas с дължината си от над 25 см. е една от най-големите (ако не и най-голямата) многоножки на планетата. Това е изключително атрактивен, популярен и сравнително лесен за отглеждане вид. Живее 5-6 години. Може да се отглежда на групи. Ако се почувстват застрашени могат да боядисат пръстите ви в лилаво с фекалите си! При редовно и внимателно държане в ръце се отучват от този навик.

ТЕРАРИУМ

Archispirostreptus gigas изисква голямо жилище, широко колкото е дължината на най-голямата многоножка и два пъти по-дълго. Не могат да се катерят по стъкло, но са достатъчно силни и дълги, за да достигнат ръба на терариума, за това той трябва да е добре покрит.

СУБСТРАТ

Всички многоножки са копачи в различна степен, за това е необходимо в терариума да има 10 сантиметров слой субстрат. За субстрат се използва смеска от торф и стерилизиран компост. Може да използвате и листовка продавана в цветарските магазини. За дезинфекция може да замразите субстрата във фризер. Многоножката се храни с почвата и произвежда много фекали, така че чистете редовно терариума.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Има различни мнения спрямо температурата, на която трябва да се отглеждат. Тъй, като Archispirostreptus gigas е тропическа многоножка, много тераристи препоръчват висока температура 24-27 С°, дори 30 С°. Не поставяйте отоплителните уреди под терариума, защото изсушават субстрата твърде бързо и покачват влажността на въздушната част, което от своя страна предизвиква неприятен конденз по стъклата. Добър вариант е отоплителното тяло да се сложи на едната половина на гърба на терариума, така многоножката сама ще намери най-комфортната за нея температура.

Други тераристи не подкрепят високата температура. В този случай може да отглеждате многонжките на стайна температура (22 С°) с малки нощни спадове.

И при двата варианта животните ще се чувстват добре, температурата ще повлияе само на метаболизма и активността им.

Субстратът трябва винаги да е влажен (но не мокър) 75 - 80%, за това редовно трябва да се пулверизира (препоръчително е с изворна или филтрирана чешмяна вода).

ОСВЕТЛЕНИЕ

Многоножките не изискват специално осветление. В повечето случаи се крият от силната светлина.

ВОДА

Archispirostreptus gigas набавя необходимите си течности от храната и ако поддържате необходимата влажност не е необходим постоянен източник на вода. Но ако все пак желаете може да им поставите много плитък съд с чиста питейна вода.

ХРАНА

Archispirostreptus gigas са вегетарианци. В природата се хранят главно с гниеща растителност. В тераимуни условия може да им предложите голямо разнообразие от меки плодове и зеленчуци – листа от маруля, домати, пъпеш, праскови, банани, като най-обичаното им лакомство е краставицата. Поставяйте храната в плитка чинийка или капачка от буркан, но не и директно върху субстрата, тъй като скоро ще имате пълчища акари. Не е необходимо да сменяте редовно храната с прясна, гигантските многоножки обичат загнила храна, така че няма да я откажат и след няколко дни престой. Добра идея е да поставите ясли с гниещи листа (предварително замразени за дезинфекция). Субстратът трябва винаги да е чист, тъй като влиза в диетата им.

Внимание! Многоножките се нуждаят от калций за изграждането на екзоскелета си. Поръсвайте редовно храната им с калций и витамини за влечуги. В България намирането на подобни добавки е все още сравнително трудно, а цените са далеч от европейските, така че спокойно може да използвате настъргана с нож кост от сепия (продава се във всеки зоомагазин, като добавка за птици).

Полов диморфизъм при Archispirostreptus gigas

ПОЛОВ ДИМОРФИЗЪМ

За да разберете пола на Archispirostreptus gigas, трябва да я погледнете отдолу. При мъжките на седмия сегмент, се намират двойка модифицирани в полови органи крака, наречени гоноподи. Мъжките имат два вида гоноподи, скрити и видими. Видимите са... добре видими. Изглеждат, като две „пънчета” на седмия сегмент. Скритите не се виждат, те са просто пролуки в сегмента. При женската, седмия сегмент не се различава по нищо от останалите.

ВНИМАНИЕ

Когато се почувстват застрашени, Archispirostreptus gigas се навиват на руло и отделят защитни течности от специални жлези по тялото си. Тези течности могат да бъдат опасни ако паднат в очите или устната кухина. Също така могат да предизвикат алергична реакция при по-чувствителна кожа. Винаги мийте ръцете си след като сте държали многоножката. Никога не притискайте или наранявайте многоножка, ако се чувства в безопасност и тя няма да ви нарани.линк към дискусионна тема: http://exotic.bg/forum/index.php/topic,24.0.html
© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта