Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
 

14 Юни 2021, 22:44:44
Новини: Екипът на exotic.bg не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане! Пишете на кирилица. Слагайте главни букви и препинателни знаци. Не замествайте български букви с цифри (4, 6).
   Начало   Помощ Търси Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Африкански сънливец (Graphiurus murinus)  (Прочетена 7225 пъти)
100yan
12 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1063


::: Geckoholic :::


WWW
« -: 29 Септември 2009, 22:15:52 »

От около месец си имаме два сладура от този вид (надявахме се да са двойка, но май са два мъжки). Както и да е, страхотни животинки: много социални и пълни с енергия.

Ето няколко кадъра на по-отракания от двата:Активен
kitana
9 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 405« Отговор #1 -: 30 Септември 2009, 12:52:34 »

Искам да попитам...Как стои въпроса с миризмата?Някои ми казват,че миришели ужасно,други твърдят,че това въобще не е вярно. Shocked Та?
Активен
100yan
12 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1063


::: Geckoholic :::


WWW
« Отговор #2 -: 30 Септември 2009, 17:58:20 »

Искам да попитам...Как стои въпроса с миризмата?Някои ми казват,че миришели ужасно,други твърдят,че това въобще не е вярно. Shocked Та?

Гледали сме мини зайчета, морски свинчета, сирийски и мини хамстери, китайски мишки - това, което мога да кажа от собствен опит е, че африканските сънливци нямат нищо общо с миризмата на изброените по-горе видове. Не е като да нямат миризма, но в никакъв случай тя не е така натрапчива като при някои други гризачи.  Това обаче, предполагам, зависи също и от грижите, които се полагат за тях (колко често им се сменя постилката на терариума и дали в него остава храна, която не бива изядена), както и от броя животни (сигурно нещата стоят по-различно ако се гледа не двойка, а малка колония).
Активен
100yan
12 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1063


::: Geckoholic :::


WWW
« Отговор #3 -: 02 Октомври 2009, 22:39:48 »

Понеже така и така се рових доста в нета покрай нашите сънливци и не намерих почти нищо за вида на български, реших да споделя тук нещо като обобщение на прочетеното дотук. Дано тази информация ви е полезна!

Африкански сънливец джудже (Graphiurus murinus) / EN: African Dwarf (Pygmy) Dormouse

Разпространение: Африка, южно от Сахара

Размери: 9 см дължина на тялото + 7 см опашка

Тегло: 18 – 30 g

Продължителност на живота: в неволя 4-6 г.

Морфи: освен „дивата” сивокафява морфа, до момента съществува само още една -  жълтеникавокафява (създадена в САЩ).

Местообитание: типично горски вид; понякога навлиза и в саваната, както и в скални хабитати, стига да има налична (макар и оскъдна) дървесна растителност.

Поведение и социална структура: нощно-активен вид. В естествените си условия, африканските сънливци джуджета не спят зимен сън. Те правят кълбовидни гнезда от треви, лишеи и мъхове, които разполагат в хралупи на дървета, сред силно разклонени храсти, а понякога и в цепнатини на скали. Водят социален начин на живот, като се срещат на малки колонии (семейни групи) и защитават територия в радиус от около 50 м от гнездото. В неволя е желателно да се отглежда на двойки или малки родствени групи, в които има повече женски, отколкото мъжки животни. Формирането на двойките е желателно да става докато сънливците са млади, тъй като по-възрастните индивиди са доста консервативни по отношение на „непознати” събратя. Поради същата причина не е желателно към вече сформирана група да се добавят „външни” за колонията индивиди.

Условия на отглеждане: поради малките си размери, за тези животни е препоръчително да се отглеждат във терариуми, а не в клетки (от които могат да избягат промъквайки се между решетките). Минималният размер на терариум за една двойка е 50х30х30 см, като е задължително да е снабден с вентилационна повърхност (ситна метална мрежа или стъклена скара – материали, които сънливците не могат да прегризат). Терариумът трябва да е снабден с място за изграждане на леговище (затворена гнездилка за птици, хралупа на дърво и т.н, постлана със сухи треви, нарязана хартия, лико или други меки материали), както и достатъчно клони за катерене. Подходяща постилка за терариума е талашитът. Задължително е и поставянето на поилка. Температура за отглеждане трябва да е в диапазона 21-27 градуса Целзий, като ако тя падне под 16 градуса, има опасност животните да изпаднат във вцепенение.

Хранене: в природата консумира различни семена, плодове, нектар, цветове, насекоми, яйца на птици и дори дребни гръбначни животни (като гекони например!). При отглеждане в домашни условия, подходящи за храна са различни семена и ядки като слънчоглед, жито, ечемик, овес, просо, канарено семе, орехи, фъстъци, лешници и др. (могат да им се дават готови смески за декоративни птици). Важна добавка към менюто са пресни плодове (ябълка, грозде, банан, сливи и др.), както и богати на протеини храни като варено яйце и жива храна (брашнени червеи, щурци, скакалци). Тук е мястото да се отбележи, че африканските сънливци, гледани в неволя често страдат от недостиг на калций. Поради това е добре периодично да им се дават мокрици или оваляни в калций насекоми (събирани от незамърсени места). Високо калоричните храни е добре да се дават сравнително по-рядко (веднъж-два пъти в седмицата), за да се избегне затлъстяването на сънливците (особено при животни, гледани в не много голям терариум). Важно е се обръща внимание, дали продуктите, с които храните вашите любимци не са били третирани с химически препарати!

Размножаване: половата зрялост настъпва към IV-V месец от живота на сънливците. При този вид е много трудно определянето на пола. Обикновено при мъжките се забелязват подутини в основата на опашката, но това не е правило. Определянето на пола има известно сходство с това при морските свинчета – съответно с  „Y”- образна генитална гънка при женските и „i”-образна при мъжките. Брачният период обикновено е през пролетта и лятото, като при сформирана двойка, копулацията става през нощта. Характерно е, че през сватбения период сънливците са доста шумни. След около 40 дни бременност, женската ражда от 4 до 6 малки с тегло около 3.5 g. Симптоми за това, че малките са се появили на бял свят, е че женската напуска сравнително рядко леговището. През първите 2 седмици от раждането на малките, не е препоръчително да се наднича в гнездото, тъй като при обезпокояване на женската та може да убие и изяде малките си. Малчуганите започват да напускат леговището и да се разхождат из терариума на около 40 дни. На тази възраст те вече са пъргави като възрастните. След още  около месец, те са вече напълно самостоятелни и могат да бъдат отделени от родителите си, или пък да станат част от една по-голяма семейна група.

ПС: Ще е ценно хората с повече опит в отглеждането на вида да добавят по нещо!

Активен
100yan
12 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1063


::: Geckoholic :::


WWW
« Отговор #4 -: 21 Октомври 2009, 14:37:19 »

Много яка тема: това е един от най-сериозните монолози, които съм водил напоследък  Grin

Та що се отнася до сънливците, нашите се оказаха два мъжкара. Нямам много опит с вида, но това дето го пише по сайтовете, за трудното отдиференциране на пола се отнася явно само за младите животни. При нашите, на възраст 4-5 месеца, съвсем красноречиво се показваха две добре оформени бабуни под опашката. Бой нямаше, като изключим няколко дребни спречквания за няккое лакомство. Постепенно, обаче единият явно започна да подтиска другия, тъй като едното животно прекарваше значително повече време в леговището, докато другото дивееше наоколо (различавахме ги, защото единият беше с по-къса опашка). Както и да е, успяхме да направим размяна (щерка ми умира да си има малки бебета сънливци) и сега имаме истинска двойка. Женската си пада малко властна (първата вечер принуди мъжкия да спи извън леговището), но след около седмица адаптация - сега изглеждат уравновесени и вече две нощи сватбуват. Дай боже всичко да е наред и скоро да имаме няколко сънливи бебета  Pray
Активен
100yan
12 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1063


::: Geckoholic :::


WWW
« Отговор #5 -: 02 Април 2010, 21:44:56 »

Ето малко актуални кадри на моите сладури:Активен
piqnica
Ларва

Неактивен Неактивен

Публикации: 3


« Отговор #6 -: 15 Март 2011, 13:55:41 »

Много са готини  Smiley
И аз бих искал едно. Гледаш ли ги още?
Активен
mi6o6i
Ларва

Неактивен Неактивен

Публикации: 1


« Отговор #7 -: 21 Май 2011, 22:12:02 »

На мен май ми предстои да имат малки. Гонят се и се ............. из терариума като за последно.
Ще бъда благодарен на някой с повече опит да ми сподели кво да правя. Благодаря.
Активен
guineapig
1 кожа

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 12WWW
« Отговор #8 -: 22 Август 2011, 15:23:52 »

Какво става родиха ли се вече мини сънливци Huh?
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2011, Simple Machines