exotic.bg форум.

Влечуги => Гекони => Темата е започната от: 100yan в 02 Юли 2010, 21:12:42Титла: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 02 Юли 2010, 21:12:42
От днес си имаме нови попълнения към геко-колекцията:

(http://lh4.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TC44U1kCcsI/AAAAAAAAESI/KqwV2_0IFlc/s800/IMG_3244.JPG)

(http://lh5.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TC44f1Cz1eI/AAAAAAAAERo/Y_t5bAncaWY/s800/IMG_3247.JPG)

Невероятни сладури са!  ;D


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: eXpress в 02 Юли 2010, 21:41:08
Непрекъснато ме правиш нещастен като пускаш снимки на такива красиви животинки! ЛОШ, ЛОШ! Иначе честито, нека ти снесат мнооого яйца   :)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: jimmy в 02 Юли 2010, 21:59:17
Ей, ама те били големи чаровници. : )


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: naHuka в 02 Юли 2010, 22:03:31
Жестоки са.Честито !  {thumbup}


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: Ha7eR в 03 Юли 2010, 00:50:07
Супер са :)
Честито да са ти живи и здрави.


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 03 Юли 2010, 07:18:48
Благодаря!  {drinkbeer1}

eXpress, мерси много за пожеланията, но специално при този вид това с "мнооогото яйца" е всъщност "проооблем" дето ще се чудя как да разрешавам ;)

Иначе ето малко обобщено инфо за вида, което изрових оттук-оттам из нета:


Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)

(http://lh5.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TC7C8V_57bI/AAAAAAAAETo/ZVJO4oU--bM/Paroedura%20pictus%201.jpg)

Като цяло, родът е ендемичен за о.Мадагаскар. Включва видове, различни по големина и екология. Така например, P. masobe достига до 25 см дължина, докато най-малкият представител на рода P. androyensis е едва 5-6 см дълъг. Някои видове като P. masobe, P. stumpfii, и P. gracilis водят основно дървесен начин на живот, докато други – като P. pictus и P. bastardi са наземни.

Най-разпространеният като домашен любимец представител на рода е Мадагаскарският земен гекон (Paroedura pictus).

Описание : видът е основно наземен. На дължина достига максимум до 18-19 см, но повечето възрастни индивиди не надминавт 13-15 см. Спада към същинските гекони, които нямат клепачи на очите. Има слабо развити ламели на пръстите на краката, които позволяват на малките гекончета да се катерят по гладки повърхности, но не са достатъчно надеждни, за да могат и възрастните да го правят. Оцветяването при дивата форма е бежово-кафяво с черни и бели шарки, докато в изкуствени условия са получени разнообразни разцветки (от черно-бели до червеникави или жълти).

Продължителност на живота: в изкуствени условия до над 10 г.

Определяне на пола: от долната страна на опашката, веднага след клоаката, мъжките имат добре изразени хемипенални подутини, които липсват при женските. Обикновено мъжките са по-едри от женските. Половото зрялост настъпва на възраст около 6-7 месеца. Въпреки ранното съзряване, силно препоръчително е за разплод да се ползват животни на възраст над година и с тегло над 20 грама.

Отглеждане: тъй като видът обикновено не достига големи размери, той може да бъде отглеждан и в относително малки терариуми. Мадагаскарските земни гекони могат да бъдат държани по няколко заедно в терариум, но в никакъв случай не и два мъжки заедно, тъй като ще се бият за територия. За постилка на терариума при малките гекончета се използват салфетки, докато при възрастните – пясък или мулч. Добре е в терариума да бъдат поставени едно или повече укрития, които да осигуряват нужния комфорт и спокйствие на животните. Задължително е и постоянното наличие на плитка купичка с прясна вода. При млади животни, които линеят често, е препоръчително да се пулверизира няколко пъти седмично. Температурата в терариума през деня трябва да е в диапазона от 26-28 (в по-хладната част на терариума) до 30-32 градуса Целзий (в най-топлата част на терариума), а през нощта можа да спада до 22-25 градуса Целзий. Като повечето гекони и тези са нощноактивни и не се нуждаят от UV крушка.

Храна: основно щурци, като менюто може да се разнообразява и с брашнени червеи. Силно препоръчително е храната да се овалва в минерални добавки, съдържащи калций, D3 и други витамини. Малките се хранят всяка вечер, а възрастните 3-4 пъти на седмица.

Размножаване: Мадагаскарските земни гекони са много плодовити. При тях няма точно фиксиран размножителен период – на практика могат да се размножават по всяко време на годината, стига да им се осигурят необходимите за това условия. Обикновено по-голям проблем е не индуцирането на размножителен процес, а преустановяването на снасянето при женските! Веднъж започнали, женските са способни да снасят продължително време, което може да доведе до силното им изтощаване и дори смърт. Разбира се, при обилно и правилно хранене на животните такива инциденти са рядкост. Преустановяването на размножаването става чрез отделяне на женските от мъжките и понижаване на температурата в терариума.

Копулацията обикновено се осъществява нощем, като мъжкият захапва женската за тила. Веднъж копулирали, женските могат да съхраняват и използват спермата продължително време (до 170 дни!). Обикновено снасят по две яйца на всеки две-три седмици (до 15-20 снасяния на година). За тази цел е добре да се постави съд с влажен субстрат, където да зариват яйцата си. Яйцата са с твърда, но много тънка обвивка, поради което трябва да се подхожда с особено внимание при преместването на яйцата в инкубатора. Задължително условие за успешната инкубация е яйцата да се поставят в инкубатора със същата ориентация, с която са били извадени от съда за снасяне. При този вид няма температурно детерминиране на пола (т.е. полът не зависи от температурата на инкубация). Яйцата се инкубират при 26-29 градуса Целзий и влажност 60-70%, като обикновено се излюпват за около 35-55 дни.

Отглеждане на малките: новоизлюпените обикновено не ядат първите няколко дни до първата смяна на кожа. Задължително е малките да се гледат върху салфетки, както и да се поддържа по-висока въздушна влажност, отколкото при възрастните за улесняване на линеенето. За по-бързо развитие на малките и с цел избягване на преждевременно чифтосване е препоръчително малките да се отглеждат поотделно.

Цветови вариации:

Според типа на шарката: Banded, Striped, Three-striped variant, Jungle и т.н.

Според фоновия цвят: Xanthic, Anerythristic, Hypomelanisitc и т.н.

Ето някои от тях:

Xanthic

(http://lh4.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TC7DBmB3FRI/AAAAAAAAEUU/I0ZQM5m0dAo/Paroedura_pictus_Xanthic_3.jpg)

(http://lh4.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TC7C-7xW29I/AAAAAAAAEUA/sFxEDBrCUPE/Paroedura_pictus_xanthic_2.jpg)

(http://lh6.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TC7C85qE-DI/AAAAAAAAETs/XrvmJfuQ5fs/Paroedura_pictus_Xanthic.jpg)Three-stripes


(http://lh5.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TC7C92PH0sI/AAAAAAAAET0/S2Hf0nPxWCA/s640/Paroedura_pictus_three_line_2.jpg)


Hypomelanistic (животното горе вдясно)

(http://lh3.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TC7DA8MdTlI/AAAAAAAAEUM/3-GxtvAWqCM/Paroedura_pictus_Hypomelanistic.jpg)


Anerythristic

(http://lh6.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TC7HEFRj4AI/AAAAAAAAEUg/_97KTX8Jkys/Panther_gecko_Anerythristic.jpg)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: jimmy в 03 Юли 2010, 22:53:43
Стояне, браво за статията! Отлично си се справил :)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 25 Юли 2010, 02:43:31
Едно от двете ни животни (Stripe морфата от най-първия пост в темата) изсветля значително. Първоначално мислех, че е заради линеенето, но вече мина второ поредно и цветът си остава все така с бежови нюанси:

(http://lh5.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TEt4PE95AXI/AAAAAAAAEkI/_L793AOvvIQ/s800/IMG_3715.JPG)

(http://lh5.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TEt4QA9p2WI/AAAAAAAAEkM/RjpJ5zVeDKY/s720/IMG_3716.JPG)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 20 Октомври 2010, 23:06:46
Доскоро гледах моите на салфетки в пластмасови кутии (отделно, тъй като се оказаха и двата мъжки  :) ). Проявяваха се като непокиси, лентяи и лакомници (само да отворя капака на кутията и заставаха като пружини, готови да се втурнат след поредното лакомство).

Откакто ги преселих в просторни терариуми с естествен субстрат и укрития, и двата промениха коренно поведението си (вероятно заради новата обстановка): станаха много по-потайни; излизат само нощем и в повечето случаи само при пълен мрак (преди бяха с почти денонощна активност); доста сноват из терариумите; хранят се редовно, но нито веднъж не са яли пред мен в новите квартири (за което ми е малко терсене, тъй като ми беше голям кеф да ги наблюдавам как се хранят).


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 08 Ноември 2010, 21:04:03
Малко мъчни за определяне (поне за мен) излязоха тези мадагаскарски земни гекончета: моите две първо ги взех с презумпцията, че са чифт, после ги определих като два мъжки, а вчера единият от тях ми снесе яйце (разбира се неоплодено, тъй като ги държа разделени)  {slap} ;D

Объркването дойде от факта, че женските (поне моите) имат много силно изразени подутини зад клоаката, които могат да бъдат погрешно сметнати за хемипенални подутини (както явно е в моя случай). Разликата е тази, че при мъжкарите хемипеналните подутини (освен, че са много по-силно изразени) са двуделни.

В нета трудно се намират добри снимки за илюстриране на разликата. Ето едни, които се надявам да са от полза на някой в нужда (благодарение на: http://www.ruths-reptiles.co.uk/Pictus%20Geckos.htm):

 {female}
(http://lh3.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TNc0YoNBYSI/AAAAAAAAFmE/lV454_Bggx4/Paroedura_pictus_-_female_sexing_picture.jpg)
(при моите има много по-силно изразена бабуна зад клоаката)

 {male}
(http://lh6.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TNc0ZKKu4RI/AAAAAAAAFmI/wt5Xfb93OA8/Paroedura_pictus_-_male_sexing_picture.jpg)
(като гледам този на снимката, моите май и двете са женски  :) )Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: Etamin в 25 Ноември 2010, 09:51:38
Какво стана, наснесаха ли ти яйца вече  ;D


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 01 Декември 2010, 01:15:17
Снасят. Засега и двете женски се отбелязаха с по две яйца. За съжаление не намерих нито едно от яйцата здраво - всичките бяха изпочупени. Имат много тънка черупка. Вероятно са били неоплодени (съответно, още по-крехки от нормално) и явно женските, като още неопитни майки, са ги счупили.

Още нещо: това не са гекони - това са "полови машини"! Наскоро взех назаем един мъжкар - още не го бях извадил от кутията и той веднага налетя на женската... А днес, пред очите ми, две не по-дълги от 8 см мъника копулираха!!! На възраст са едва двумесечни! Сега остава да вземат и да снасят...  {slap}


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: Etamin в 01 Декември 2010, 09:28:26
Хаха ле ле  верно са машини ;D иначе тва за тези двумесечните направооо....   :-[


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 07 Декември 2010, 18:29:45
това не са гекони - това са "полови машини"

Всъщност, не съм съвсем прав - и те си имат своите романтични моменти  :)

(http://lh6.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TP5fhxEMveI/AAAAAAAAGFs/-oLqvu3J1WA/s720/P_pictus_100yan_IMG_4888.JPG)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 10 Декември 2010, 22:46:46
Тази сутрин намерих поредното счупено яйце в терариума на едната ми женска. Беше го завряла между 2 камъка, при положение, че специално й сложих кутийка с влажен пясък... Ако ги завират така, където им скимне, просто не знам как ще мога да ги следя кога и къде снасят {wonder} (в това отношение леопардовите и биброновите, поне моите, са супер "подредени", докато мадагаскарските явно са доста по-"разхвърляни")

Затова пък тази вечер, другата женска снесе направо пред очите ми - много изкусно положи яйцата си под един камък и ги затрупа с пясък. На снимката по-долу яйцата са изровени от мен (покрай мадагаскраските се превърнах на ахеолог - разчиствам субстрата около тях много внимателно с четчица, все едно работя на разкопки  ;D ). Положих яйцата за инкубиране и се зареждам с търпение - дано само всичко да е наред с тях!  {pray}

(http://lh6.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TQKM16ZANnI/AAAAAAAAGII/U9smwfjZ1CM/s720/P_pictus_100yan_first_fertile_eggs_IMG_4948.JPG)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: ToNyyYy в 11 Декември 2010, 23:37:30
Жестокооо  {applause} пожелавам ти мега късмет  {drinkbeer}


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 12 Декември 2010, 18:55:29
Жестокооо  {applause} пожелавам ти мега късмет  {drinkbeer}

Мега мерси за пожеланието!  :) {drinkbeer1}


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 18 Декември 2010, 00:21:28
Има слабо развити ламели на пръстите на краката, които позволяват на малките гекончета да се катерят по гладки повърхности, но не са достатъчно надеждни, за да могат и възрастните да го правят.

Текстът по-горе бях гледал под различна форма на няколко места в нета и по принцип за тези гекони се знае, че не се катерят по стъкло. Вече две вечери подред обаче, гледам едната ми женска (тя е млада, но с размери на възрастна) как се лепи по стъклото на терариума (винаги си избира един и същи ъгъл, в който се катери) и стига без големи усилия до капака. Преди месец я заварих извън терариума - върху стилажа и се чудех как е успяла да излезе на разходка, но сега вече ми стана ясно. Та, положението при мадагаскарските не е като съвсем да не се катерят по гладки повърхности.  ;)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 02 Януари 2011, 19:26:47
днес, пред очите ми, две не по-дълги от 8 см мъника копулираха!!! На възраст са едва двумесечни! Сега остава да вземат и да снасят...  {slap}

Ами, женската снесе... на възраст около 3 месеца  :o - 2 яйца. Едното беше дребничко, но другото беше с нормален размер. И двете бяха меки и въобще не съм си играл да ги инкубирам. Иначе, женската е добре - има огромен апетит и продължава да расте. Нещо повече - гледам, че сега пак е надула корема... Тези животни са с огромен потенциал откъм размножаване!


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: Etamin в 13 Януари 2011, 17:27:32
Малки има ли вече  {wonder}


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 13 Януари 2011, 21:28:42
Още не, но скоро чакам първите да излязат на бял свят. Иначе гекончетата вече се виждат - при този вид черупките на яйцата са толкова тънки, че може да се проследи ембрионалното развитие на бебетата без дори да се налага да се осветяват яйцата.


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 18 Януари 2011, 22:25:54
Днес за пореден път правих разкопки в терариума на Pictus-ите в търсене на 1 яйце (губеше ми се в бройката, тъй като женските ми редовно снасят по две) и намерих общо 3 яйца... :) Няма да обяснявам в какви цепнатини ги бяха набутали. Твърде вероятно е, да има още скрити яйца и нищо чудно един ден да намеря щъкащи мъници в терариума на възрастните (дано не ги излапат, ако това се случи).

Най-интересното е, че едно от тези яйца е от женската, която видях да копулира на възраст от 2 месеца и е с ембрион  {slap} (познавам ги, защото нейните яйца са видимо по-дребнички от тези на големите ми женски).

Въобще, имам опасението, че покрай тези гекони неволно се преквалифицирам на акушер геконолог  8)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: Ha7eR в 19 Януари 2011, 02:20:21
Айде честито ;)
Защо не вземеш да ги преместиш на хартия и да сложиш субстрат за снасяне в една кутия за да не търсиш яйца из терариумите ?


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 20 Януари 2011, 03:13:45
Гледах ги по този начин като бяха малки - в кутии, на хартия. Всичко беше ок, т.е. хранеха се и растяха, но някак ми се струваше, че им е скучно. След като ги преместих в голям терариум с много укрития и естествен субстрат, те коренно си промениха повeдението и станаха някак "по-диви".

Определно това, което предлагаш би ме улеснило. Имам чувството обаче, че ако ги преместя ще им докарам стрес - толкова са свикнали с обстановката в терариума. Нещо повече: малката женска, която ми снасяше, отделих на хартия и й сложих кутйка с пясък. Напук снесе яйцата извън пясъка и ги пукна...


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: Ha7eR в 20 Януари 2011, 14:59:38
Тогава като решиш да им спираш размножителния процес ги отделяш, разравяш всичко намираш де що има и ги връщаш "начисто" :)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 24 Януари 2011, 00:32:09
По принцип, това с разхвърлянето на яйцата има биологичен смисъл. Така, дори и част от яйцта да бъдат унищожени от неприятели, винаги ще има по някое, което да оцелее. В другия случай, когато яйцата се снасят на едно място (както е напр. при биброновите), нещата са малко на принципа: "или всичко, или нищо".

Ето една от моите женски (stripe), точно преди снасяне:

(http://lh4.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TTyp4JMDXgI/AAAAAAAAGQ4/ZFNk_6nVY1g/s800/IMG_5085.JPG)

(http://lh6.ggpht.com/_EzWRFO8AWHE/TTyp2Ng1RCI/AAAAAAAAGRA/nTpg-din8UE/s800/IMG_5086.JPG)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 05 Февруари 2011, 12:49:51
Хайде и аз да се похваля с първите бебета мадагаскарски земни гекончета:

(https://lh6.googleusercontent.com/_EzWRFO8AWHE/TU0mDgU6PqI/AAAAAAAAGSg/A433yUJ4g4Q/s576/IMG_5415.JPG)

(https://lh6.googleusercontent.com/_EzWRFO8AWHE/TU0m4Mi0uBI/AAAAAAAAGS8/ORCUSa25748/s512/IMG_5420.JPG)

(https://lh6.googleusercontent.com/_EzWRFO8AWHE/TU0mPFyQa7I/AAAAAAAAGSk/L7fe5YDtVME/s720/IMG_5421.JPG)

(https://lh5.googleusercontent.com/_EzWRFO8AWHE/TU0muTBGWyI/AAAAAAAAGSs/rzgAeaEpoBU/s720/IMG_5418.JPG)

Използвам случая да благодаря на Гого за ценните съвети, както и да приложа линк към една статия, която също много ми помогна с информация:

http://www.ecolab.bas.bg/main/Members/snikolov/Paroedura_pictus_developement_stages_21828_ftp.pdf/download


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: Ha7eR в 05 Февруари 2011, 13:11:48
Айде честито да са ти живи и здрави и да ти се налюпят още 100 :)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 05 Февруари 2011, 13:48:37
Мерси, Марто!  {drinkbeer1}
Все пак, предпочитам да са 7 (100 няма какво да ги правя) ;)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: jimmy в 05 Февруари 2011, 14:48:08
Наистина са големи сладури. Да са ти живи и здрави! :)  {drinkbeer1}


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: mitakagt14 в 05 Февруари 2011, 16:31:14
Честитка  :P


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: Ha7eR в 05 Февруари 2011, 16:32:14
Надявам се да успееш да ги спреш от снасяне :)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: ultravirus в 05 Февруари 2011, 18:28:45
Почвам сериозно да се замислям за такива гущери . Много ме кефат мадагаскарските влечуги каква окраска имат.


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 28 Февруари 2011, 03:10:56

Най-интересното е, че едно от тези яйца е от женската, която видях да копулира на възраст от 2 месеца и е с ембрион  {slap} (познавам ги, защото нейните яйца са видимо по-дребнички от тези на големите ми женски).


От въпросното яйце се излюпи страхотно бебе - по нищо (поне видимо) не се отличава от останалите. Излиза, че P. pictus могат да се размножават още от двумесечна възраст!  :o

ПС: Въпреки, че в случая има "happy end", на никой не препоръчвам да си размножава животните толкова млади. При мен това беше недоразумение, тъй като бях чел, че се размножават от 3-месечна възраст.


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: ToNyyYy в 28 Февруари 2011, 19:24:07
Честитка и от мен  {drinkbeer1}


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: LoL4o в 18 Май 2011, 18:12:10
Честито {salamander}


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 20 Май 2011, 23:09:39
Честитка и от мен  {drinkbeer1}

Честито {salamander}

Мерси!   :)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 27 Юни 2011, 22:55:09
Навремето бях писал, че противно на някои мнения в нета, мадагаскарските земни гекони могат да се катерят по стъкло (въпрос на желание от тяхна страна). Ето го и доказателството - на снимката по-долу: разгонена женска отчаяно си търси мъжки  :-[

(https://lh4.googleusercontent.com/-fVJa10k9Iak/TgjraL9vqwI/AAAAAAAAAZQ/BSw7kMtqLcw/s720/IMG_6352.JPG)

На следващите 2 кадъра добре се виждат ламелите на пръстите, с които може да се закрепя по гладки повърхности:

(https://lh3.googleusercontent.com/-TPFetHTLOsA/Tgjq_dTVJBI/AAAAAAAAAZE/UFcf9zCZHtY/s512/IMG_6357.JPG)

(https://lh6.googleusercontent.com/-DQPSzqINhzY/Tgjq3cYUGfI/AAAAAAAAAZA/P_3GeiWwWm8/s512/IMG_6358.JPG)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: DaniellCho в 27 Юни 2011, 23:17:11
Моето геконче прави опити да се покатери по стените на кутията, хем са и леко под наклон, но се плъзга и като се измори ляга да спи :)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 27 Юни 2011, 23:30:53
Ми като цяло не са много добри катерачи, но не е като да нямат способности. Просто трябва да се има едно наум и да не се оставят големи отвори в турариума, откъдето да могат да се проврат. На мен вече два пъти ми се е случвало да бягат през отдушника в капака на терариума и то все женски.


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 28 Юли 2011, 01:36:33
В очакване на кльопачка...  ;D

(https://lh5.googleusercontent.com/-eZYptRZNVYs/TjCeWGzk7zI/AAAAAAAAAl0/746HookxoYE/s720/IMG_6635.JPG)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: jimmy в 28 Юли 2011, 07:24:34
Сладур!


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: DaniellCho в 28 Юли 2011, 09:58:23
Ехе Стояне, много е сладко. Моите две като са гладни и ме видят, вирят опашките колкото се може по - нагоре ;D ;D


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 06 Август 2011, 20:23:17
Моите две като са гладни и ме видят, вирят опашките колкото се може по - нагоре ;D ;D

Да питам ли дали махат с тях?  ;D  ;)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: DaniellCho в 07 Август 2011, 17:52:45
Махат, махат ;D Големи сладури са и папат здраво :)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 04 Октомври 2011, 07:37:12
Тук отдавна никой не се е вихрил.  :)

Тези животинки не престават да ме удивляват. Освен, че са супер потентни, мадагаскарските се оказаха и истински каменояди (в буквален смисъл на думата). Още от края на пролетта, след като ги преместих от салфетки на естествен субстрат, наблюдавам странно поведение: женските тенденциозно ядат камъни (възможно е да се среща и при мъжките, просто нямам наблюдения за тях). Като това се наблюдава най-вече около снасяне. Правят го съвсем целенасочено, като лапат доста едри камъни, а съм ги виждал и неколкократно да гризат някоя от скалите (големите камъни) в терариума.  :o

Причината не е недостиг на минерални вещества, тъй като им давам Ca+D3 при абсолютно всяко хранене и то в немалки количества (+ микроелементи веднъж на седмица) .

Първоначално яко се бях притеснил от гледна точка на запушване на червата. Това обаче не се случва: за разлика от леопардовите, при които често наблюдавам малки камъчета и песъчинки в екскрементите (възрастните ми животни обитават върху естествен субстсрат), то мадагаскраските редовно повръщат камъните, които поглащат, и екскрементите са им чисти. Нещо повече, повръщат камъните като погадка (по няколко камъка компактно заедно), често с хитинови остатъчи от храната и то на едно и също място (като ми остане време, ще ги нащракам).

Ровил съм се в нета за подобно инфо, явно не достатъчно, тъй като не намерих нищо по темата (ще продължавам да опитвам; ако ми остане време, ще драсна и в някой чужд форум за гекони). Предвид описаните по-горе особености на това поведение, съм склонен да приема, че е нормално и дори си мисля, че погълнаните камъчета е възможно да изпълняват функция на гастролити (като при някои видове птици - надявам се да не съм написал някоя глупост...  {crazy} ).


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 333_Petko_333 в 03 Декември 2011, 17:19:29
Страхотни животни. {metal}Много ми харесват. :)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: nautinuss в 06 Януари 2012, 08:07:06
Снимки :
(http://i.imgur.com/AgGU9l.jpg) (http://imgur.com/AgGU9)


(http://i.imgur.com/iGfL9l.jpg) (http://imgur.com/iGfL9)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 06 Януари 2012, 10:37:35
Супер са фотосите! Много е пораснала. Кефи ме как си направил субстрата ( докарал си го почти като в естествената му среда).


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: nautinuss в 06 Януари 2012, 10:48:00
Супер са фотосите! Много е пораснала. Кефи ме как си направил субстрата ( докарал си го почти като в естествената му среда).
  Фотосите ги прави Wish_Mastera . А като размер е към 3 пъти по-голяма. До преди месец я гледах на доста топло - 27-30 (беше в кутия в/у щуркарник) , но вече е на стайна 21-23 , защото е в терариумче и няма отопление . Трябва да купя нагряваща подложка .
 А за аранжировката - омръзна ми да я гледам в/у тоалетна хартия и малко кокос , шума и готово  ;)
Сега си издълбава дупка под някое листо и все едно я няма , но мине ли щурец  {guns}
 Невероятни са тези гекони , имат много интересно поведение .


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: nautinuss в 06 Януари 2012, 12:24:54
Счупила си е 2 пръста ?  :o

(http://i.imgur.com/zbxRll.jpg) (http://imgur.com/zbxRl)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: DaniellCho в 06 Януари 2012, 13:43:58
Много е яка, моите образи са разгонени, обаче напоследък забелязах агресия от страна на мъжкия към женската и ги разделих. :) Ще ги събера в голям терариум с повечко укрития към средата на месеца и да се надяваме на бебенца напролет. {crazy}


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: Mendo в 06 Януари 2012, 13:56:02
Страхотни са!
Все повече ми се приисква да заживее едно такова сладурче и при мен.  ;D


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: Ucho в 14 Януари 2012, 12:32:28
Искам да попитам да ли мога да гледам такъв гекон в терариум 30д20в20ш отгоре се отваря и също там е имрежата за проветрние.


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: DaniellCho в 14 Януари 2012, 14:24:16
Може, тези гекони не стават особено големи :)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: 100yan в 22 Март 2012, 23:58:18
Малко снимки от поколение 2012:

Започвам с това малко бижу, не защото е първото за годината, а защото се излюпи на 8-ми март /рождения ден на малката ми дъщеря/ и естествено - ми стана любимка /надявам се да е момиче, за да си я запазя/  :)

(https://lh4.googleusercontent.com/-g0345DL5m8Q/T2uWv-a1lEI/AAAAAAAAGaQ/oR1jjnAP6Bc/s700/IMG_8265.JPG?gl=BG)

(https://lh3.googleusercontent.com/-LKkHcbpeUxg/T2uWzhTFiaI/AAAAAAAAGaU/2mQLD4Ga8zo/s700/IMG_8266.JPG?gl=BG)


Ето това е първото Мадагаскарско земно геконче, което се пръкна при мен тази година - момче е, със страхотен апетит и много енергичен, само за два месеца стана бичменце:

(https://lh6.googleusercontent.com/--iXQ45puJwo/T2uW2NT-ySI/AAAAAAAAGaY/_oPbE83DgCM/s700/IMG_8271.JPG?gl=BG)

(https://lh6.googleusercontent.com/-LJYN9u-GH7A/T2uW40hj6oI/AAAAAAAAGac/TXBRvnLOJ6c/s700/IMG_8274.JPG?gl=BG)

(https://lh6.googleusercontent.com/-IL2Lwe5J80Y/T2uW6UOhiHI/AAAAAAAAGag/I9iNx4KE5aE/s700/IMG_8275.JPG?gl=BG)


Има и още едно момче - то е още по-красиво, но днес не му беше до снимки...  ;)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: nautinuss в 23 Март 2012, 11:38:14
 Страхотни са, ще ги чакаме в рубриката "Продавам"  ;)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: gecko_kris в 06 Ноември 2013, 21:20:37
Старичка е темата ,нл искам да я съживя.  {salamander}Как се развиват малките?Има ли поколение 2013? Давайте снимки ,койо може да се похвали с някой вкземпляр.

Поздрави!


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: plovdivgeckos в 10 Юни 2015, 07:30:59
 8)

(http://exotic.bg/forum/gallery/49808_10_06_15_7_28_58.JPG)

(http://exotic.bg/forum/gallery/49808_10_06_15_7_29_38.JPG)

(http://exotic.bg/forum/gallery/49808_10_06_15_7_30_14.JPG)


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: Nurikod в 16 Септември 2020, 01:38:31
Имам Пийта двойка която снесе преди повече от 2седмици. Нямам никакъв опит в отглеждането на яйца. Направих инкубатор. Следях температура и влажност. Няма видими следи нещо да им има на яйцата но днес като сложих цялото местенце под ярка светлина яйцата бяха празни. Никакви следи от вени или ембрион.
Съмнявам се да са живи яйца.
Възможно ли е да са така защото женската ми е много млада може би около 6м. И мъжкия също е така?
Имали някъде оборена тема на български за инкубиране на яйца на тези мъничета?


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: George в 16 Септември 2020, 10:39:58
Наистина твърде млада е двойката. Ако имаш възможност и не ти пречат, задръж още време яйцата. Малко вероятно е да се излюпят, но надеждата умирала последна.


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: Nurikod в 16 Септември 2020, 14:06:10
Така и мисля да направя.
Нищо че държа двойката заедно мисля че тя бе бременна още когато ги взех.
Ако имам след време пак яйца ще отделя мъжкия поне за месец два да си почине дамата. Макар да са сладки как спрат заедно. Тя винаги е отгоре май е доминация но просто са сладури.

Иначе за в бъдеще след колко време може да се види дали има ембриони?


Титла: Re: Мадагаскарски земен гекон (Paroedura pictus)
Публикувано от: George в 17 Септември 2020, 07:47:41
Принципно след десетият ден при овоскопиране трябва да се вижда кръвоносна система във вътрешността на яйцето.