Тук отдавна никой не се е вихрил.

Тези животинки не престават да ме удивляват. Освен, че са супер потентни, мадагаскарските се оказаха и истински
каменояди (в буквален смисъл на думата). Още от края на пролетта, след като ги преместих от салфетки на естествен субстрат, наблюдавам странно поведение: женските тенденциозно ядат камъни (възможно е да се среща и при мъжките, просто нямам наблюдения за тях). Като това се наблюдава най-вече около снасяне. Правят го съвсем целенасочено, като лапат доста едри камъни, а съм ги виждал и неколкократно да
гризат някоя от скалите (големите камъни) в терариума.

Причината не е недостиг на минерални вещества, тъй като им давам Ca+D3 при абсолютно всяко хранене и то в немалки количества (+ микроелементи веднъж на седмица) .
Първоначално яко се бях притеснил от гледна точка на запушване на червата. Това обаче не се случва: за разлика от леопардовите, при които често наблюдавам малки камъчета и песъчинки в екскрементите (възрастните ми животни обитават върху естествен субстсрат), то мадагаскраските редовно повръщат камъните, които поглащат, и екскрементите са им чисти. Нещо повече, повръщат камъните като погадка (по няколко камъка компактно заедно), често с хитинови остатъчи от храната и то на едно и също място (като ми остане време, ще ги нащракам).
Ровил съм се в нета за подобно инфо, явно не достатъчно, тъй като не намерих нищо по темата (ще продължавам да опитвам; ако ми остане време, ще драсна и в някой чужд форум за гекони). Предвид описаните по-горе особености на това поведение, съм склонен да приема, че е нормално и дори си мисля, че погълнаните камъчета е възможно да изпълняват функция на гастролити (като при някои видове птици -
надявам се да не съм написал някоя глупост... 
).