exotic.bg форум.

Храна => Други => Темата е започната от: dis7urbed в 08 Юли 2014, 21:59:20Титла: Калцият и витамините като добавка имат ли реално срок на годност?
Публикувано от: dis7urbed в 08 Юли 2014, 21:59:20
Здравейте,
Става въпрос за калций и витамини на тетра- ReptoCal и РеptoLife. Забърквах си днес нова смес за гекончетата и се зачетох в съдържанието. Най-накрая пише използвай преди: виж дъното на опаковката и ми стана лошо като видях отдолу на кутийките: 2010 година. Може ли някой да сподели мнение за това дали трябва непременно да купя нови. Ясно 4 години геконите ми са го яли и никакви проблеми не сам имал с апетит, рахит при подрастващите и т.н. Лично мое мнение е, че нищо му не му става с времето, но някой от вас може да знае повечко.


Титла: Re: Калцият и витамините като добавка имат ли реално срок на годност?
Публикувано от: George в 08 Юли 2014, 23:07:43
При правилно съхранение с ReptoCal не би трябвало да има проблеми. РеptoLife вероятно вече не е това, което трябва да бъде, но ако си е в прахообразно състояние (не се е сбило на буца), може да се ползва. Не се знае каква ще е ефективността му.


Титла: Re: Калцият и витамините като добавка имат ли реално срок на годност?
Публикувано от: dis7urbed в 09 Юли 2014, 08:56:31
Ами и двете опаковки съм ги държал на сухо и тъмно място. Винаги са били плътно добре затворени. Калцият е фин като сатен, но рептолайфът е по-груб. Не си спомням нормално ли не е толкова фин, сякаш вътре има други парченца ?
Определено не  е станал на бучка или като пясък.


Титла: Re: Калцият и витамините като добавка имат ли реално срок на годност?
Публикувано от: plovdivgeckos в 09 Юли 2014, 09:00:01
Така трябва да изглежда.
Съхранявай ги в хладилник.