Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
 

20 Септември 2021, 12:30:41
Новини: Екипът на exotic.bg не толерира неспазването на ПРАВИЛАТА и неграмотното писане! Пишете на кирилица. Слагайте главни букви и препинателни знаци. Не замествайте български букви с цифри (4, 6).
   Начало   Помощ Търси Календар Галерия Вход Регистрирай  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Eublepharis macularius  (Прочетена 13647 пъти)
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 246


« -: 10 Март 2009, 16:14:28 »

Написаното от долу не са никакви указания и не е наречено, че точно така трябва да се прави, ами това са само съвети от личния ми опит с леопардовите гекони и от книги, които съм чела. Смисъла на този текст е да информира начинаещите така, че да не се задават все едни и същи въпроси в темите. Всякакви поправки са разрешени както в граматиката така и в теорията.

Придобиване:

След като сте се информирали добре за отглеждането на леопардовя гекон и мислите че сте готови да се сдобиете с такъв, трябва първо да вземете няколко предпазни мерки:

- Не купувайте гекони, по малки от 2 месеца
- Огледайте гекона добре, дали има някакви признаци за болест, дали няма остатъци от кожa пo крачетата и пръстчетата. Очите му трябва да са чисти и ясни.
- Гекона трябва да е добре охранен, опашката трябва да има определена дебелина.
- Родителите на гекона не трябва да са от една и съща кръвна линия, да не са по никакъв начин свързани.
- Преди да си купите гекона, помислете дали ще имате възможността да го храните винаги, да се грижите за него всеки ден, да му осигорите подходящ терариум с подходящо отопление/светлина и дали ще можете да го зазимите от 2-3 месеца на около 15 градуса.

Разпространение:

 Леопардовите гекони се срещат в Афганистан, Пакистан и северозападна Индия. Местообитанието му са полу пустини, камъни и сухи гори.Вид и големина:

Цветa на кожата е от сив до жълтеникав, a петната му са от кавяви до черни. Средната големина на един отраснал ексемплар е 25 см. Тялото на гекона е покрито с дребни хълмчета. При опастност геконът е способен да си откъсне опашката. След няколко седмици му израства нова, която обаче се различава малко от оригиналната в цвета и формата.
Геконът не е много труден за отглеждане и е подходящ за начинаещи в тераристиката.

Дейност:

Геконите са привечер и нощно активни. Много рядко могат да се забележат да се пекат през деня под слънцето.

Терариум:

Аквариума не е подходящ за отглеждането на гекони и всякакви други влечуги, защото няма отвори за проветрение, така че въздуха не може да се сменя.
Големината на терариума за три екземплара би трябвало да е около 100x50x50 см. Височината е важна за да има достатъчно разстояние от лампата до гекона. В един терариум не трябва да се държи повече от един мъжки, защото мъжките се борят помежду си. Също не е много добре, да се държи един мъжки с една женска (1.1), защото мъжкия може да претеснява женската, така че тя през цялото време се крие от него и престава да се храни. Най-добре е да се държат един мъжки с 2-3 женски (1.2-3) или само женски (0.2-3). Не е препоръчително женските да се събират с мъжки още докато са малки. В терариума геконите стават много по-рано полово зрели отколкото в природата. Някои могат даже на 6 месеца да забременеят, което е вредно както за майката така и за иизлюпените бебета.

Леопардовят гекон не е дървесен гекон, но обича да се катери. За това е добре да има от стиропор направена стена с платформи, върху които може да се катери. Така също се увеличава използваемата площ в терариума.

Във всеки терариум трябва да има термометър, така че температурата по всяко време да може да бъде проверена, една плитка купичка с вода и една купичка с калций. Освен това трябва да има по едно-две скривалища на гекон. Геконите предпочитат тесни скривалища, в които обаче имат място да се обърнат.

Под лампата е добре да има големи камъни които се напичат през деня, и остават за дълго време топли като угасне лампата.Ето един пример как може да се направи терариум от дърво със стена от стиропор:


Субстрат:

В естествения хабитат на леопардовите гекони земната почва не се състои само от пясък, ами е по-твърда, така че геконите могат да си копаят дупки вътре. Най-подходящия субстрат е пясък смесен с нещо, което го прави по-твърд и стабилен като например торф, глинеста почва, киприч, и много други. Важното е геконите да могат да си копаят дупки в субстрата без да се срутят. Гекони които са по малки от 3-4 месеца могат за сигурност да се гледат върху салфетки или кухненска хартия. Вестници не бих използвала, защото не се знае дали мастилото не би било вредно за геконите.

Влажно скривалище:

За по-лесна смяна на кожата е нужно едно място в терариума, което винаги остава влажно и където геконът може да влезе вътре. Едно такова място е също нужно за снасянето на яйца. Но понеже е трудно да държим само една малка част от субстрата влажна, пък и за да намерим яйцата ще трябва целия терариум да претърсим, може да се направи влажна пещера/скривалище от някаква кутия или да сe направи такава от глина. Важното е да е достатъчно голяма, дупката от 5 см диаметър да е в горната част на кутията и да е пълна със субстрат, които поема добре водата и остава за дълго време влажен. Най-добре поставете влажното скривалище в най хладната част на терариума. За да могат да си заровят женските яйцата вътре, трябва  да е най-малко 6-7 см дълбокo. Субстрата може да бъде торф, кокосов субстрат или торфен мъх, който се напоява с вода, но не да е мокър ами само влажен.Температура:

В терариума трябва да има различни температури така че гекона да може да се премести когато му е прекалено топло или студено. За това е важна големината на терариума. В един малък терариум е трудно да се направи разлика в температурите. Оптималната температура през деня трябва да е в най-топлата част 32 градуса, а в най-хладната 26-28 градуса. През ноща не трябва да пада под 20 градуса, но и да не е по-топло от 24 градуса.

Въздушна влажност:

През деня от 40% до 60%, през ноща над 60%.

Отопление и осветление:

За симулация на деня може да се сложи една луминисцентна пура (Т8 или Т5) която излъчва бяла светлина. За отоплението може да се използва една обикновена крушка. Ватовете на крушката зависят от големината и материала на терариума. Преди да се пусне гекона в терариума трябва да се тества отоплението за няколко часа, и ако е прекалено топло или студено, се сменя следователно крушката.

Храна:

Леопардовят гекон се храни най вече с щурци. За разнообразие в храната може и да му се дават брашнени червеи, хлебарки, Zophobas morio, скакалци и на бременните гекони по някога по една новородена мишка. Основната храна са щурците, скакалците и хлебарките. Червеите трябва само от време на време да се дават. Малките гекони могат да се хранят всеки ден с по 3-4 щуреца на гекон, като се гледа дали си изяждат всичкo. Ако остават насекоми в терариума трябва да бъдат извадени. Тогава се изчаква 1-2 дена докато огладнеят пак. Порасналите екземплари се хранят 3-4 пъти в седмицата с по 5-6 щуреца на гекон. Насекомите не трябва да са по големи от широчината на геконската главa и винаги се опрашват с препарат който съдържа калций и витамини, най вече витамин D3.

Чифтосване:

Първоначално е важно да се каже, че не трябва да се чифтосват кръвно свързани гекони. Женската не е добре да е прекалено малка защото бременността използва много енергия и калций за производството на яйца. И когато самата майка не е напълно израстнала, получава прекалено малко калций за растежа. Оптималната възраст е на 1,5 години с минимално тегло от 50 грама и трябва да е добре охранена с достатъчно резерви.
След зимната почивка на геконите, като се стопли започват да се оплождат след което женската започва да снася всеки месец по две яйца. На година може да снесе до 20 яйца. Като забременее женската започва да си търси подходящо място за снасянето. През това време е задължително да има скривалище с влажен, 6-7 см дълбок субстрат. Ако няма такова място, може да се случи яйцата да останат в женската, което е опасно за живота и. Женските са способни да задържат спермата на мъжкия до над 1 година. Това значи, че ако се отдели мъжкия от женските, те следващата година все още ще снасят оплодени яйца.

Инкубация:

След като снесе женската яйцата се изваждат, като се внимава да не се обърнат, и се пренасят в кутия с влажен вермикулит. Там се заравят до половината с вермикулит. Следователно кутията се пренася в инкубатора, в който влагата на въздуха е 80-90%. При 25-27 градуса се излюпват най вече женски, при 28-30 градуса двата пола, при 31 градуса най вече мъжки гекончетa. Продължителноста на инкубацята е от 45-75 дена и зависи от температурата и големината на яйцата. Колкото по-висока е температурата в инкубатора, толкова по-бързо се излюпват геконите. По-големите яйца се излюпват по-бавно от по-малките. Новоизлюпените гекончета са 6-8 см големи и 4-6 грама тежки. След като се излюпят малките, е добре да се оставaт 1-2 дена в инкубатора и тогава да се извадат.

Зазимяване:

Зазимяват се по принцип само гекони, които не са болни, не са прекалено слаби или прекалено малки. Гекона трябва да е израстнал на около една година и няколко месеца и да има достатъчно резерви. За това преди да се зазими, се подхранва повече.

Аз така зазимявам моите:

През ноември започвам да им давам все по-малко храна, след две седмици им намалявам светлината с по 1 час на ден докато изобщо нищо вече не свети. Температурите падат лека по лека докато станат горе долу 15 градуса в терариума. Тогава вече и никаква храна не получават. Геконите автоматично изпадат в сън. От време на време им сменям водата и това е всичко което правя от началото на декември до края на февруари. После обратното. Лека по лека им дигам температурата, пускам светлината първо за 1 час, на следващия ден 2 часа и. т. н. т. Като стигне температурата до 28-30 градуса им пускам по 1-2 щуреца. Ако на следващия ден са още в терариума ги махам и изчаквам още няколко дена.
Важното е в терариума да не е повече от 18 градуса иначе им върви метаболизма и започват да отслабват.
Активен

Докато има хора които мислят, че животните не чувстват, ще има животни които чувстват как хората не мислят.
jimmy
10 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 503


« Отговор #1 -: 13 Март 2009, 19:17:49 »

...Леопардовят гекон се храни най вече със щурци. За разнообразие в храната може и да му се дават брашнени червей, хлебарки, Zophobas morio, скакалци и на бременните гекони по някога по една новородена мишка....
За какви хлебарки говориш? Мадагаскарски с подходящ размер?
Активен
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 246


« Отговор #2 -: 17 Март 2009, 09:08:51 »

...Леопардовят гекон се храни най вече със щурци. За разнообразие в храната може и да му се дават брашнени червей, хлебарки, Zophobas morio, скакалци и на бременните гекони по някога по една новородена мишка....
За какви хлебарки говориш? Мадагаскарски с подходящ размер?

Аз на моите им давам не съвсем израстнали Blaptica dubia по някога и Shelfordella tartara. Но има и много други видове, които могат да им се дават.
Активен

Докато има хора които мислят, че животните не чувстват, ще има животни които чувстват как хората не мислят.
Niki
Админ
Терарист

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3770


exotic.bg


WWW
« Отговор #3 -: 17 Март 2009, 09:41:48 »

Uromastyx, бих добавил към статията, че зазимяването не е задължително.
Активен

Продавам ХИЩНИ РАСТЕНИЯ - от 5 лева Link
Търся МЪЖКИ тарантули за размножаване: Link
Купувам ЖЕНСКИ тарантули: Link
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 246


« Отговор #4 -: 17 Март 2009, 10:23:33 »

Ако гекона е добре ухранен и здрав, е според мен задължително.  Wink
Активен

Докато има хора които мислят, че животните не чувстват, ще има животни които чувстват как хората не мислят.
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2033


Gecko Addict


WWW
« Отговор #5 -: 17 Март 2009, 10:26:50 »

Ако гекона е добре ухранен и здрав, е според мен задължително.  Wink
Ники имаше предвид, че по принцип не е задължително, а не според теб.

За какви хлебарки говориш? Мадагаскарски с подходящ размер?
Мадагаскарски не. Най-добре е хлебарките да са дребни и меки. В противен случай гекона започва да ги повръща.
Активен

Uromastyx
VIP потребител
7 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 246


« Отговор #6 -: 17 Март 2009, 10:28:14 »

Ако гекона е добре ухранен и здрав, е според мен задължително.  Wink
Ники имаше предвид, че по принцип не е задължително, а не според теб.

По принцип също.
Активен

Докато има хора които мислят, че животните не чувстват, ще има животни които чувстват как хората не мислят.
Иво Катрафилов
VIP потребител
Терарист

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2033


Gecko Addict


WWW
« Отговор #7 -: 17 Март 2009, 10:31:35 »

По принцип също.
Прави разлика между "задължително" и "препоръчително".
Активен

Uromastyx
VIP потребител
7 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 246


« Отговор #8 -: 17 Март 2009, 10:45:15 »

Знам какво искаш да кажеш, но понеже съм чела в книги и в други форуми, че зазимяването е важно за здравето на гекона, така както и на пример при костенурките и други влечуги, бих казала че е както препоръчително така и задължително.

По принцип нищо не е задължително. За това написах от горе, че това са мои препоръчителни съвети.
Активен

Докато има хора които мислят, че животните не чувстват, ще има животни които чувстват как хората не мислят.
Христо Василев
Втора ларва

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 6


« Отговор #9 -: 10 Септември 2009, 18:00:46 »

Какво е вермикулит
Активен
100yan
12 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1063


::: Geckoholic :::


WWW
« Отговор #10 -: 10 Септември 2009, 21:15:26 »

Какво е вермикулит

Субстанция, която има свойството да акумулира и задържа влага, поради което се явява удачен субстрат при инкубация на яйца от влечуги (поради същата причина го ползват и при саксийно отглеждане на цветя). Иначе си има редица други приложения - например като материал за топлоизолация и т.н.
Активен
100yan
12 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1063


::: Geckoholic :::


WWW
« Отговор #11 -: 18 Октомври 2009, 22:13:42 »

женската започва да снася всеки месец по две яйца...

Не снасят ли през около 14-15 дни по две яйца? Гледам, че и по разни чужди сайтове пише 4-6 седмици, но е странно тогава, че моята женска снасяше през интервал около 2 седмици  Huh?
Активен
Uromastyx
VIP потребител
7 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 246


« Отговор #12 -: 19 Октомври 2009, 07:47:31 »

Явно при всеки гекон е различно. Моите снасяха някои през 3 седмици някои през месец.
Активен

Докато има хора които мислят, че животните не чувстват, ще има животни които чувстват как хората не мислят.
Monkata
1 кожа

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 18« Отговор #13 -: 23 Март 2010, 10:08:55 »

   Неможах да разбера дали е задължително зазимяване. Huh?
Активен
PredatorX
Модератор
12 кожи

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1024« Отговор #14 -: 23 Март 2010, 10:23:49 »

   Неможах да разбера дали е задължително зазимяване. Huh?
Не е задължително.
Активен
Monkata
1 кожа

Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 18« Отговор #15 -: 23 Март 2010, 10:51:32 »

   Мерси за бързия отговор. Smiley
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

© exotic.bg 2007 - 2015 | XHTML | CSS | карта на сайта | Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2011, Simple Machines